大家有無同大陸人相處既經驗?

421 回覆
721 Like 20 Dislike
好撚蠢
做野好撚死版
成班井底之蛙 自己地方係咁就全世界都係咁
覺得佢地幾相處到
做野可能做表面,但係唔係差
利:中國ATM 公司工作中
大學嗰陣時有個係考咩全國top 1%嚟香港讀書
佢好唔想番大陸想去日本
佢成日覺得自己好勁咩都做到
背野係幾叻
但日文學極都唔好
之後番埋啲19工

身邊d 大陸同事
以前讀書d 同學都係神carry
有時都好鍾意同佢地一齊岀job , 勁好玩
係呀 佢哋嗰分享意識好強 我之前上堂同全隔離條女傾左兩句 發現佢廣東話唔多好 咪轉返普通話傾計 傾左兩三句炸 嗰日落堂佢已經教緊我做功課 我嚇到顛左 心諗 咁大方?! 反而香港人要好熟好熟先會幫下你 不過我自己都係咁啦 冇資格話其他香港學生
佢哋好鍾意當你幫佢哋做完嘢就請客,但明明大家都係收錢打工,仲要講明唔需要都係會買埋你嗰份,搞到好似下次唔可以托佢手踭咁
more
外國讀書,其實佢地有當過我地一家人
只係我地成日屌佢地,話佢地唔醒
香港人只係好自以為是
佢地就算唔識/聽唔明都好
講嘢都好理直氣壯覺得冇問題

當然有啲早啲落嚟係正常少少 但真係好少數
睇當時環境,最親血緣係邊個咪信邊個
香港根本就有好多呢種燥狂賤種
有過一個女仔無咩立場 仲開明啲 唔會對鬧大陸反感
仲有波
讀phd會開明啲?
哈,劈頭第一句就咱們中国人算唔算
留學生黎講,我識幾個係中國都係官子弟,家族有翻咁上下,佢地都幾認真讀,份人幾樸素有禮,我問佢關於政治野敏感野,佢地都知情,直頭有親戚係當時既大學生,佢地都話住係中國,有啲野都係知而不談,我就無再深挖,我到依家都仲有同佢地聯絡,知道香港咁樣都有關心下。

另外一款就係無官背景既富二代,咩都唔撚識,一講到中國點點點就小粉紅上身
做一個task,諗定左係A-->B-->C
當有突發野令佢A-->B去唔到既時候就會hand機
講真大家萍水相逢,講咩一家人,傾得埋咪做朋友,句句都我們國內我們中國果啲我都係叫佢收皮。
有錢/有權/有學識=既得利益者=唔會出聲
普通平民=唔敢出聲或者唔理
冇錢冇權冇學識=要靠痴中國去拎d自尊心=你話中國等如侮辱佢本人

所以呢幾類人係造成依家個社會咁,只要唔講政治國家,就乜都好說話
有 會一齊旅行 政治冷感+台灣應該一家親 行一國兩制
做嘢都有遇過兩種

一種正正常常,恭恭敬敬,公事冇問題

另一種完全唔識變通,但做嘢又唔跟程序,天馬行空能力又不足,好撚on9

然後全部人打從心裏冇當香港人係同胞

我真心感覺到有文化隔閡

同啲鬼佬同事反而可以做到朋友
Agger仲要成日覺得自己好醒
我就係大陸人
反共個隻 細個婆婆屋企係地主比共產黨抄家 有個去左台灣失去contact
全家都好憎共產黨 想佢地早日支爆
我想講雖然學校係咁洗腦叫我地愛國愛黨 但其實家庭教育先係最重要
爸爸由細教我人權平等等等 國唔等於黨
鼓勵我出國讀書 叫我唔好留係中國呢d唔自由唔民主既社會體系
依家d 同事有一半係大6人,一唔岩佢地心水就成班圍埋講是非
真!我而家presentation個group有個22碎大陸妹連婚都結埋仲有兩個bf
佢老公仲要周街揾老婆
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞