大家有無同大陸人相處既經驗?

421 回覆
721 Like 20 Dislike
好奇怪喎,冇team building?
有同大陸人做過生意,佢地認為香港人好狡猾好走精面咩都睇錢份上
依一點我覺得幾好,
真係會互相交流經驗,學到野

連登毒撚就清一式叫春放負post
細公司,幾丁友
咁佢係0個fd??
講嘢唔中英夾雜都可以攞黎批評
你份人本身都好難相處下
香港人都唔少
唔解唔清香港人要請大陸閪?
佢地直程走路 走法律漏洞
佢想同我friend,但我麻麻地
我講緊佢唔肯接受當地文化,關批評咩事。我唔講出黎點樣解釋佢唔接受法?
好極端
蠢既真係好撚蠢,好似未開發咁,要好似弱智咁教
一係就一點就明,但同時好撚蠱惑,講少句都入你位冼你一鑊
總結係思維唔同香港人,同佢哋相處個腦好撚攰
講得啱啊, 今日過試用期, 見到佢都唔舒服
因為半年前轉咗個大陸manager , 個manager 都已經on9 , 佢請啲人仲on9過佢
有故仔聽?
真係乜都姓賴咁嘅,對得佢地多唔知會點
講搞關係, 拉關係........香港人真係絕對唔係大陸人嗰皮
不過大陸人嗰種搞關係, 對方係明知你為搞關係事FD
香港呢種就真係冇嗰種好專登既感覺
講嘢口吻討厭,好似講到係人地問題咁。雖然知道佢地講嘢方式係咁,但都唔可以接受下其他表達方式
我諗起有次我話件貨成斤重點點點處理啦。大陸同事話一斤好輕,我話緊係唔係啦成斤咁重你果個包唔到!佢話邊有!最後我地話網上搵資料你睇下幾重?係1000克重呀!佢話明明大概500克!

最後show俾佢睇,佢就show百度結果大陸先用嘅單位!

呢度係香港喎,唔多明白,而家香港你邊度買可以見到呢個大陸單位?

仲要黑面,死死地氣唔認輸。我心諗得罪你,其他國家的人要同你道歉咩:對唔住,我地應該體諒你係其他國家單位,唔清楚我地咩單位先咁同我地嘈咩?但你又會同我地道歉咩?唔覺得,所以當時氣氛超尷尬。人地入鄉隨俗會講唔好意思,呢啲禮貌佢唔知點解無。

仲話黎左香港好耐,唔多信
同我位同事有得比喎, 點解可以係香港生活咁耐都可以係自己個世界自high
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞