大家有無同大陸人相處既經驗?

421 回覆
721 Like 20 Dislike
平時無咩特別,係盲目愛國,但又個個都想走
agree 覺得佢哋分享個意識好強 唔單只係功課 其他野都係
我覺得呢點幾好
佢地咩都會share 連點樣溝鬼妹都會認真討論
鬼同你係自己友
大陸人 D 心理扭曲到你唔信
你係唔係呢類?
唔識變通冇腦支那人一直要聽從上面規則
一屌佢即聽你話好撚柒廢 好似刁民
00後大把啦之前真係好少
外國讀書識過幾個
八婆到仆街,心機勁重,同個個好物質
好多就算出咗國都淨係會用微博小紅書呢啲渠道接收資訊,搞到變曬小粉紅

仲要唔係一兩個而係成個圈子都係咁

初頭識都覺得佢哋幾好人,見識到佢哋本性之後就疏遠曬
講真話?性格好好喎,佢仲嫌我香港人古惑
同埋我喺廣州住過2個月,識落好多朋友,其實大陸人一啲都唔差
唔好話省啦 村都唔信啦

芝麻仁係冇利益情況就會團結

一有利益問題就鬼打鬼
地球只有中國
大學識幾個大陸人都好仆街,只有一個係我會好尊重佢。嗰個我尊重既大陸人(女仔嚟)因為佢好努力上進,而且佢同我傾計係完全唔會講蝗語,佢好努力同我講英文。而且佢人好好,好成熟。

依家返工有個舊同事(都係女仔)係大陸人,依家仲做左朋友。佢係中學跟阿媽嚟左澳洲入左藉之後連中國藉都放棄埋。早幾日講開香港同台灣,佢都好憎共產黨同埋覺得台灣係獨立國家。佢話佢細個嚟澳洲嗰陣都係小粉紅,直到有日佢返學有個越南同學同佢講話中共同越南打過仗,我朋友唔信因為喺大陸無教,佢後嚟去圖書館搵書睇就發現中共一直收埋好多真實歷史無講,之後就覺醒左。
好撚奇怪
識過一條支那妹, 一晚 7 Q
有幾個黃
只食黃店
有部分人會鬧黨
有部分就唔鍾意共產黨但就唔出聲
講嘢都係冇香港人咁直接 兜幾個圈咁

佢地會覺得咁樣係客氣 / 比面子 / 留餘地
o係佢地心目中咁樣係好意,係溝通技巧

要求佢清晰直接 d,佢地會以為係你蠢 get 唔到
睇唔起你唔識世情唔識溝通
文化差異你無得改佢亦無得改
但返到鄉下又鄰居都唔信
最終都係互相利用
信利益
啲nds淨係識圍埋一堆講普通話 唔識融入當地

識好幾個大陸學生睇reading係成篇copy去google translate先識睇
不過佢哋好多都無諗住 或者知自己無可能留係外國做嘢
畢業就返去精忠報國
係香港人先閪口閪面啫
淨係睇論壇都知 你留言d人通常都肯答有耐性長篇大論
香港果d好似狂燥咁 問下野好似殺佢全家咁 一係瘋狂屌你伸手黨/蠢/自己google 一係就貼條link算數
唔答咪過主囉 講埋d無建設既野 純粹表達自己識人地唔識好叻叻咁 好撚嘔心

除左小粉紅之外 我覺得大陸仔普遍相處黎係友善過香港人
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞