大家有無同大陸人相處既經驗?

421 回覆
721 Like 20 Dislike
大陸人入主公司HR同管理層
即刻實行文化大革命識互相監察批鬥制度
重要個個員工做機械人唔可以有獨立思考
唔好話村啦
隔離屋都唔信
之前2份工都係對遊客
同事有大陸有台灣人
要覺得大家都係用中文 會好自來熟
有時會叫埋一齊去食飯咁
唔講到hk is not china其實冇咩野
點睇港獨台獨?
唔講政治係ok嘅
一講就癲能左
MSc Project management
有個大劣人下屬
開會講野有咁長得咁長,就以為係有內容,其實係廢話
然後有咁虛就講咁虛,未做都講到準備做咁
到真係做果陣就話研究緊點做
問佢交得未,佢先黎講有勞指點一下
最後我指撚住佢黎屌,佢仲可以補返句謝謝領導分享經驗,真係領你老母
年尾出b仔之前就炒撚左佢,返大灣區過春姐啦仆街
巴打好波 令小粉紅改變睇法
咁佢地係點樣無端端清醒
佢地又唔會主動睇外國網站資訊
單憑你地爭論就清醒到
有個大陸仔問我關於加拿大tax
佢問我點解tax rate咁高
賣買物業要俾tax
你問政府啦問我做乜鳩

另外有個同事,仇日
唔去日本唔用日本嘢
但老公家姐開日本餐廳就成日去食
應該係讀 "被人管"
幫個學生私補
佢老母係大陸人
上完堂5日都未過數比我
我好心提一提佢未交學費
然後佢就話我唔信佢,驚佢走數
最後佢未比錢就block左我
大陸人應該好怕人地覺得佢無錢,但佢又死都唔肯找返條數比我
最主要分歧係黨國不分
而且黨順序高於國
就算黎左香港幾十年都抱住外省人心態
即係吐痰往外吐
完全唔覺得有
佢地有自己小圈子
我身邊就唔覺得多 大部分覺得中共有好有差啦 比較客觀D
但一睇微博全部小粉紅 講少少中共壞話都比人圍攻
出去讀書果d其實好多都知中共衰
宜家中共行 愚民 政策 由細洗腦 冇出去見識果D真係多數做左小粉紅
台灣唔洗講 根本就係獨立主權國家 中共一廂情願洗腦話一國打晒飛機
為左實現自己利益無所不用其計
香港就複雜D喇。。雖然好想佢獨立 但都知道呢個夢想太遠 可能有生之年未必見得到
圈咩子 連登都係啦
佢哋咩都可以勁認真咁學術研究一餐
上至哈利波特法學分析,下至新垣結衣點解笑得咁靚
有無人試過溝到有樣有身材嘅支那妹因為政治唔會同佢長遠發展even諗起佢地個小粉紅口吻就唔想再揾佢?
咁筆數咪追唔返?
奪命追魂call+用報警黎大佢先追得返
支那狗老細,賤撚到仆街
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞