大家有無同大陸人相處既經驗?

421 回覆
721 Like 20 Dislike
一個充滿騙子嘅國家,乜鳩都呃人。
基本冇任何信任可言
響wechat笑9你咋大陸同事雙面人
香港人移咗民咪一樣

有official source 唔信
信班圍爐group班人9up
讀書死背,冇變通。

勤力在佢肯用十個鐘去做一樣本來要做五個鐘嘅野,而唔去諗點用五個鐘做好佢。但刷鞋送禮果種,香港人學唔到架啦。

不過都有d世界仔,相處起黎同我地都幾相似,咁就容易溝通d
留學嗰陣roommate係上海嚟,幾好傾同反共

都遇過好多愛國人士
要睇地區 湖南湖北重慶果堆中部城市 真係偷呃拐騙多 要提防
沿海廣州上海果d發哂達 好多唔洗做或者正常打份工都好收入既 d人會純良d
係 啲高層講啲野勁離地
同時口講叫你比意見
你一駁佢嘴佢就屌到你無地自容
冇責任心,無拿拿唔做唔出聲,完全消失左搵唔到,做野唔注重細節
有次遇到個大陸男人淨係識講普通話,死都話自己係香港人
返工個大陸同事
唔識講廣東話
同香港客開會
要全部人就佢講普通話
拍香港人仲撚麻煩
睇圈子
大陸人多 勁嘅叻嘅可以好勁
識好多唔同地方華人
講挑剔香港係我中目中都係排得好前 又無其他人咁熱情
可能我遇到好多香港做operation
做operation或者行政嗰班 都係比較死板
Cambridge Mphil Econ 班同學超勁
4成以上都係大陸人
出黎唔係創業就係ibank 大firm

其實唔關origin事
係身邊環境咩level
身邊既人就咩level
有時見人地拎平均黎比較黎打飛機 我覺得無咩意思
我唔會覺得自己只要平均
要比應該同target人群比
新移民都好兩極
呢個真係 未真正接觸過支那人之前會有偏見
但大陸 台灣 問野都好肯share 真係打幾百隻字比你
香港人咩都收埋驚蝕底咁 打多隻字都好似要左佢條命
而且佢地咩都有攻略 甚至買股票都肯share自己買咩 幾時買幾時放都肯講
如果唔講政治 係幾nice嘅
有d係幾清醒 有d真係小粉紅
但都遇到好多仆街 所以都係唔可以深交吃喝玩樂就算
同意
自己係咩圈子就多數會見到咩人
廣州近香港 可以溝通到
永遠當佢地有陰謀同敵人
可保自己平安

樓上話佢地平時點幾好唔錯果d
講咩都假
聽過有啲係請翻譯一齊上堂 打手就一定有啦
但係top 個啲認真好撚勁
農夫 嘅英文
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞