大家有無同大陸人相處既經驗?

421 回覆
721 Like 20 Dislike
珍,佢哋會覺得自己勁,所以就唔撚使尊重人,其他人跟住佢走就實冇死真係好撚自大
想食大陸妹
佢地係pay attention to detail
但唔識走精面太聽話辛苦自己
住hall同過nds同房
無乜話題,好少交流
但係佢會將每日嘅行程print出嚟擺抬面
仔細到食咩生果做幾多分鐘運動都寫晒出嚟
係大陸講野直接果d
睇邊度人 河南人 你可以同其他大陸人圍屌佢
大劣人最中意表面笑笑口
背後講你是非插你一刀
就算係批評你都會笑住好婉轉咁講一堆說話
唔留意真係會get唔到
九成人都係咁虛偽 表裏不一
身光頸靚 實則窮到趴街
扮有權有勢 奉旨要你畀好處
最攞命講嘢冇重點 寫嘢又累贅
做嘢交行貨 睇嘢睇表面

咁耐以嚟淨係識過一個好嘅
條友係富裕家庭長大 唔係暴發戶
談吐大方 舉手投足似大家閨秀
除咗廣東話有少少唔正
同佢相處好舒服大家有嗰句講嗰句
可能家庭背景決定個人好大原因

屌過大陸妹女同事
好好砌又主動
譚仔姐姐都係
咪將啲嘢撈埋嚟講 講麻煩哂係應該嘅
試過住hall,係個大陸roommate
日日投訴我開閂櫃桶聲嘈住佢
但係佢幾嘈都得
驚蝕底 冷漠 你咪最多唔留言唔答人野
但香港果種係屌撚柒完你之後就算 完全冇建設性既內容 純粹係想表達我識但我唔想益你
係核突過冷漠/驚蝕底好多
日日返工都相處
cancel 都串錯做canel , 執到想死😂
留學個陣係同幾個大陸人同組

佢地普遍英文差,大約初中程度咁。有對小情侶窮但努力,正正經經半工讀維持生活,而且唔介意做下欄位(聽講份工係做醫院謢士照顧老人家咁)。

另外有typical 大陸人咁搵下你著數,記得畢業前個 groupmate問我借student card去圖書館借書。咁咪叫佢借完自己還囉,點知我返到香港收到學校email 問,我先知原來佢仲未還,好彩我答返email 就冇事咗。原來佢地會咁樣偷圖書館啲書出去賣,因為原來仲有其他人咁樣中咗招。我心諗個度幾多錢啫

有錢個啲日日出去蒲又日日shopping 成身名牌揸幾架車就唔再講啦

出嚟做嘢之後都有同大陸人共事

嚟香港個啲叫好啲,特別肯同你講廣東話個啲,通常比較勤力又易 get along d,唔識聽廣東話個個幾個月就頂唔順返咗去

去大陸當地做嘢,佢哋普遍問題都係態度差,踢唔郁,做嘢求其乸西,得過且過。唔知點解佢地會有不知那來嘅優越感,十個總有一兩個成日同我講你地香港人又點點點,我地政府幾好幾好呢啲

都有啲係好鍾意香港,明明唔識廣東話都識唱一兩句鄧健泓嘅歌,笑死我

Btw, 唔好企咁埋,佢地好多唔刷牙㗎屌
平時食飯都知,啲大陸燦伙記三級反應:
1. 出咗事先抵賴,明明碟餸臭咗都話冇事叫你照食
2. 到冇得賴就卸膊,話唔關佢事,張單唔係佢落,或者碟餸唔係佢拎出嚟
3. 到發覺原來真係關佢事,佢就即閃,有咁遠行咁遠
大陸同事好識擦鞋
每逢節日實send 晒祝賀說話送禮
平時send 文件過黎又麻煩晒親咁
不過好撚蠢
就算高學歷嗰d 都唔識轉彎
淨係可以點佢做野

咁ching你有機會點到佢o地做o野都已算比較好彩
宜家唔少大企業管理層已經係大陸人渣fit
可以點大陸人o既機會差唔多冇乜
被大陸人點o既機會就越黎越大
能力上冇得講 實係有勁有廢

係有次去大陸backpacking 佢地連請我食幾日飯
我人工應該係佢地六七倍以上 完全唔明點解 要請我食

同佢地相處耐左會發覺 佢哋個腦係空咗一忽咁
明明就係A->B->C 但佢地會A->C

講政治仲難,應該十個真係得一個跳到出個框框諗野
工作同讀緊master都有

大陸人send email比我地會寫 各位領導好!好在開會都會講英文。

讀書就成個lecture hall七成都係大陸人
但平時睇新聞睇連登講

就算外國讀書o個堆
好多都係小粉紅
係外國會幫手維穩喎
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞