大家有無同大陸人相處既經驗?

421 回覆
721 Like 20 Dislike
識親啲支那人都用嚟屌
講淫佢哋真係無撚敵
呢句係揾笨柒嘅起手式
香港仲要有班做緊上左岸既人都會走去加入呢D group
但唔係教人點答interview q 亦都唔係share 佢考個陣問左咩q
而係當有人問左d 好簡單既問題
佢地就會貢出黎鬧人"好心你做下research 先啦7頭"
以笑人 鬧人黎搵存在感
清華係高官子弟學校 寒門尖子少之又少
香港上得去嗰班都係無料扮四條
可能北京大學會多啲勁人
強國人去得外國讀書非富則貴
社會嘅既得利益者
最緊要唔好阻住佢哋嘆
支那人開班收錢
遲吓立法後 應該會構成岐視
反而覺得大陸人幾好

同香港人永遠傾唔到deep嘢
淨係講到D好表面嘅嘢
例如??
同香港人傾感情永遠就只係邊個A0邊個靚仔,幾時戴帽幾時分手,唔夾

但你永遠唔知係點樣唔夾點樣戴帽等等

睇戲又係,永遠話唔好睇就唔講點解唔好睇

呢點覺得香港人都幾痴線
咁你身邊有冇大陸人都係上連登㗎
我都想知樓主指咩
收更低人工但做更多野人人6點收工佢點都要7/8點先走 簡單黎講就係頂爛市搞到香港人做野好似好唔掂咁 屌哂你地班大陸人!
要搞9你拖進度就會話跟程序,要方便自己就會咩程序都見唔到

大陸常識黎
邊度地方都有好人閪人,其實香港大撚把閪人,而且唔自覺先可憐
正正常常咁啦,我呢家個flatmate其實都知哂64果啲野,仲成日笑9大陸打台灣
見而d post其實都係得啖笑
每個地方都有好人壞人叻人蠢人
e個post用佢身邊既蠢人做例子代表曬全部中國人都係蠢人其實好可悲。

知己知彼不自負先岩,身邊唔少中國同事,正正常常一個人,只要唔講政治既話

不過都係因為政治影響價值觀,我唔會想同佢地深交,交流只限工作時間
同過中國大學生傾過下偈,論睇過既書佢地真係多過香港好撚多,真係如果要鬥拋書包佢地會贏九條街,但知識要變成力量就係你要了解點樣轉化同運用,好明顯佢地係無
而家有中國同事,基本上佢地真係將思考呢樣野擺到好後,你會覺得佢地好系統地做每件事,但因為無彈性所以真係會對佢地對到好撚燥
Yup
有嘢就講有屁就放啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞