大家有無同大陸人相處既經驗?

421 回覆
721 Like 20 Dislike
讀書有個有錢大陸仔,屋企有塊十幾億嘅地比政府扣住左,搵左同學一個高官嘅仔幫手搞,最後搞唔到十幾億咁就比政府收左,佢屋企一句是但啦就冇嘢
平時睇唔出佢咁有錢,唔show off ,揸平車又唔串連食個十幾蚊嘅hotpot仔都嫌貴

真係咁灑脫?
冇o左十幾億, 佢屋企冇變返窮鬼/老破嗎?
工作上卸膊技巧出神入化
XGU經驗
有唔少剩係識讀書
又唔識幽默 笑都唔笑下
上至教授下至學生都有呢啲樣
可以幾年留係 canteen 食飯
但係唔識出去認識下香港地區飲食文化

好彩係同班嘅都好正常
又識打扮 唔係啲好土嘅大陸妹
男仔都有啲型既 不過係一身潮牌
但係裝扮方面都好兩極
同鄉?有著數時,老竇都唔認的 🙏🙏🙏
每年得364日
見工考試問咩點答都會長篇大論share 其實幾幫得手
不過真係唔好講政治
我大學同學全部大陸人
相處好溶洽
識大陸fd好過識香港人
正常
咬緊老綜果班唔會咁勤力去返工 係屋企玩緊抖音
打機 入咗個細嘅華語公會 我一開始時用正體字佢哋叫我唔好扮嘢有分懶有文化

識耐咗friend嘅 大部份都好理智
係有一個二世祖因為政見同我嘈

你估好似我地咁團結咩
個個移民走曬都記得分享當的d生活點滴比留港手足睇
最叻講「外省人信唔過」
做多左啦
芝麻仁冇一個係蘑菇
以前有大陸女同事,成日同個上司頂嘴。 反而同佢傾d政治野,都唔會起鋼。
有啲真係為咗益街坊做, 呢班人基本上都係公開分享, 有時仲未必會落credit畀自己, 費事人哋邊到傳出去
但後嚟遇過一啲係為咗搞山頭文化先搞呢啲攻略, 到時你in得成佢就會跳出嚟話自己係你恩人, 要你服待送禮, 有咩事就開小圈子逼其他自己努力入去嘅人屈服於佢, 做大佬, 而且你唔成功入到去係見唔到呢啲真面目, 你唔聽話佢就玩到你自己走, 通常開初分享都係唔知pm定回覆等佢搵你, 話怕被人舉報冚檔, 其實係為咗等佢可以擇名搵返你
之後但凡見到唔係公開分享嘅so called攻略都忍唔住特別有戒心
中國人同事,問題一出現,例如問,點解xxx會壞咗,都未問到佢地,佢地就即時彈出黎話唔關我事/點知佢
去到外地打工,但都只會用wechat, 唔睇外地新聞
無得救
小粉紅有, 清醒嘅都有, 牆內牆外都一樣, 只係小粉紅數量大, 掩蓋咗班清醒嘅人, 清醒嘅人未正式甩難都唔會敢太高調
大陸人對人幾nice,唔好同佢講政治就得,你同佢講政治佢就會變癲雞,P圖係佢地文化,但又會暗地裏笑其他人P圖
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞