大家有無同大陸人相處既經驗?

421 回覆
721 Like 20 Dislike
新黎有幾個中國人同事
發現佢哋同我地嘅思維好唔同

佢哋好似好唔相信香港人
覺得自己大陸人可信過本地人
即使係講緊啲香港好普通嘅資訊
佢哋嘅時間觀念都好奇怪
講嘢都係冇香港人咁直接 兜幾個圈咁
仲未計啲行為有差異

有冇人有類似嘅經歷
想知係我咁啱我遇到係咁
定佢哋真係咁奇怪
時間觀點怪?
支那人只信同鄉自己人 , 隔離省已經互相唔妥善
part過 大陸人覺得世界圍住佢轉
外國讀書識幾個,其實佢地都知大陸咩情況,有d仲好憎中國點都要移民成功
我又冇遇過好憎中國
咁佢哋係屋企人都打算移定點
係咪對你有意思咋……
親?好搞笑
認真,新一代嘅大陸人喺香港都好勤力,都好有禮貌,而且有啲係好叻,香港人完全比下去

師奶嗰啲就收皮
唔理佢信唔信, 反正我唔信, 我公司有...我同佢就係同事only..再深既話題都唔會講...點知佢咩底
有乜咁怪,自己友通常信自己友
不過通常自己友都係唔熟唔食信自己友出事
通常兜幾個圈講嘢個D人都係無料辦四條
唔止大陸人,香港人都會
對陌生人戒心無咁大
但覺得台灣係中國
輸打贏要
讀書有個有錢大陸仔,屋企有塊十幾億嘅地比政府扣住左,搵左同學一個高官嘅仔幫手搞,最後搞唔到十幾億咁就比政府收左,佢屋企一句是但啦就冇嘢
平時睇唔出佢咁有錢,唔show off ,揸平車又唔串連食個十幾蚊嘅hotpot仔都嫌貴

另一個暴發戶嘅仔成日show off, 買iPhone次次所有色買齊,又成日show 佢貴衫貴錶,買車一定要歐洲車,話日本車會揸死人,講嘢好撚大聲冇家教

支那嘅暴發戶同有錢人真係好唔同

但支那妹真係溫柔d嘅又淫d但機心真係好撚重
同學同事都有
大部分垃圾 講緊普通邏輯有問題嗰種
少部電影精英 相處到
但全部 係全撚部都自私到癡線
做下酒肉朋友可以
交心不了

憎中國嘅我會直接當佢當地人唔會當係支那人
成日覺得全世界迫害佢, 同埋覺得中國好強大, 其他人妒忌佢哋
大陸仔死要面死不認錯
根據佢哋邏輯我地應該係自己人呀嘛
更何況點解唔信一個本地人 我唔明喎
返過去大陸做野幾個月,佢地啲傾生意文化真係又女又煙又酒,果時入世未深 真係唔適應,做唔掂返返黎。
PS 食女錢 老細唔幫手比 要自己黎。
你自己食梗係你俾錢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞