大家有無同大陸人相處既經驗?

421 回覆
721 Like 20 Dislike
希望你唔係講連登

因為連登唔係論壇唔好誤會
大陸人搵返大陸餐廳食,之後成日話香港好似大陸
但明明冇去過香港本地餐廳
大陸人做野好慢,好懶散
又唔理時事,但一講到中國就話中國好
咁因為你都係大陸人姐
........認真咩
你圈子問題
碌下Facebook
成日都香港人屌香港人㗎喎
你認真咩
有幾種
一種就見親都憎嘅唔洗多講啦
一種就好鐘意香港 見親面都同我講上次去香港做咗咩做咗咩,好想食咩(幾可愛
一種就同事 同普通香港同事冇乜分別,係要諗下份工做咩點留七年
一種就跟屋企人新移民嚟香港,唔知係咪返得大陸多,升到上大學最後都係群返一班大陸人(我覺得係因為佢講嘢有大陸口音,唔係個個香港人接受到,所以最後同返香港人做到好friend)
支那細路
特別特別特別嘈同大叫 其他所有國家既小朋友都唔會係咁

支那女人
特別特別鐘意係咁lur著數死lur爛lur
講左唔得唔可以都仲係要嘈 好似聽唔明你講野咁
香港人都會嘈 但一般都會講道理屌下就算

利申 做醫護行業
永世唔會同支那人做朋友 全部垃圾黎
好叻會自己求真
支那狗一定係捕獵啦
有 但係係超級反共兼會捐錢俾trump
讀U嗰陣有幾個NDS(全女)
除咗有件態度真係閪之外 另個嗰幾個都好Nice好helpful
不過聽聞其中有一個真係好憎人嗌武肺做武肺

然後做fyp個professor條team基本全NDS
有條仔信咗啲示威者真係會燒黨鐵叫同GP嘅人小心

但係so far要喺學業上相處嘅大陸人遇過嘅都冇咩特別
職場就唔知了
5月35日
後生大陸仔質素好返好多
主要係政治觀有差距
愛國好多都唔係扮
當然身體很誠實用iPhone 鬼佬牌子

都有唔少醒覺嘅
接觸過中國以外嘅人
會開通少少
知多啲唔同國家嘅講法
會發現同自己長大以來聽嘅有差別
例如中台歷史
想問下
以你所知大陸真係咁多小粉紅?
大約幾多百分比係?
呢排見youtube 多左簡體字留言笑中共
咩式都同你玩得,乜野野外,中出,SM,乜都得,淫唔淫?
佢哋係自己可以鬧但係人哋唔可以鬧佢地

之前大陸水浸單嘢個個叫唔好拍片咁
以前舊公司嚟咗個大陸妹妹仔,後生又白淨
次次放工借啲意遲走跟住話車埋佢,有次終於約到佢食嘢野,食完叫佢上我屋企坐吓飲下野咁就食埋條女了
黎咗半年左右就返返想去冇再聯絡了
讀過書既大陸妹係ok既,不過佢地個心態都停留左係“攪大錢”,唔係我地呢d廢青咁,做冗員
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞