大家有無同大陸人相處既經驗?

421 回覆
721 Like 20 Dislike
咁麻煩係咪走開數架佢
讀U讀到自己U同其他U十零個NDS

1.深圳女仔,好好人好乖,本身識廣東話,積極融入local(應該話本身深圳人就比其他大陸人似香港人),有大量local fd。,靚女但個樣都係一睇就知係大陸人,可能個樣太大陸所以冇人溝。讀書平均水平

2.深圳女仔2號,同1.好類似。融入local程度更高,。靚女個樣冇咁陸,打扮似local。唔同既係有大陸妹果種好強既溝仔技能,溝local仔仔未失敗過。讀書平均水平

3.北京男仔,唔係壞人但好weird,肯同人社交但唔識睇人眉頭眼額,唔識社交禮儀。但肯學少量廣東話。讀書叻,打扮極薯,唔識同異性相處。
(typical上一代NDS)

4.北方女仔,好人,肯學廣東話。打扮似local。唔清楚政治立場。個樣少陸+身型好正(似韓國人),兩性關係保守。

5.北方女仔,應該唔係好人 好自我中心 自大 唔識社交禮儀。唔肯學廣東話,性濫交(係NDS圈子),好撚樣衰+好陸味。

6.北方男仔,唔講嘢唔同人社交。讀書中上,打扮小陸偽韓風。

7.深圳女仔3號,應該有錢 中等程度融入local(一半一半),人品唔清楚。唔靚+樣陸味+身型好撚正,著衫幾進取。應該溝仔都有一手。男朋友係local。

8.深圳女仔4號,中等融入local,人品唔清楚。靚女+冇陸味(似台妹)+身型正。著衫幾進取。

9.上海ABC男仔,有外國passport。係上海讀國際學校,完全冇陸味,完全融入local+外國人圈子。打扮入時,多才多藝,讀書超勁。,靚仔但同異性相處唔係咁叻。勁多女溝佢。

10.北方女仔,唔識廣東話但肯學,肯融入local。好好人。打扮好薯。

11.不明地區女仔,完全冇社交能力,完全冇睇眉頭眼額能力,打扮極極薯,疑似autism.

12.不明地區女仔,疑似有mental problem,夜麻麻凌晨會笑住咁係campus走黎走去行足成晚。

13.廣州男仔,極似10年前既local,整體上阿叔look。算好人但有時有少少古惑。玩開藝術,

14.雙非女仔,好人但摺。融入local,有口音。黃。其實中上樣但個樣太陸。
開頭覺得幾好 大家都互相合作搞下啲功課
但運動個排開始知道佢同我係唔啱傾
講緊一啲新聞 我同佢講下講下佢都可以笑鳩佢哋
成日睇小紅書
得閒就同另一個大陸女仔傾啲大陸野
完全傾唔埋 其實覺得佢哋落黎拎張身分證
唔係真係打算融入做真香港人
後來過咗一個sem有簡科即刻簡科同佢唔同
真係支那做題家
我嘅諗法唔係要同佢哋爭論,而係要説服佢哋。 一開始我會不斷同意佢哋大部分無關痛癢嘅親共觀點,而只會針對住一兩個邏輯好有問題嘅點黎講。

例如我記得兩年前我俾抗爭嘅片一條友睇睇,睇抗爭者俾狗打到死,佢都唔會特別有咩感受。因為係大陸啲資訊佢哋睇到嘅都係抗爭者破壞/打狗。佢只會覺得兩邊互打。 真正令佢感受到班狗係痴線嘅反而係一段影到班狗發曬癲係咁倒瀉曬啲樽裝水嘅片。

另一方面可能我份人比較容易喊,成日係佢哋面前睇睇下啲記錄片睇到喊。咁佢哋都覺得我嘅感情好難扮到咁真掛。
但其實就算係所謂清醒都只係同情你,只係翻到支那再有人講黑暴點點點就唔會踩多你一腳。清醒都好,佢哋都係擺脫唔到大中華思想。佢哋覺得個國家幾仆街始終係佢嘅祖國,唯有第時有能力改變。同香港上一輩一撚樣。

其實佢哋呢個年紀(95-00),佢哋10,11歲個陣係大陸應該仲上到youtube,隔幾年先封網唔俾上。00年之後個啲應該會仲偏激啲難説服啲。

我想講多件最近發生嘅野。有最近新識嘅鬼佬friend同我講佢有個好撚核突嘅香港人hi bye friend,日日係度post 文宣 但又玩 tiktok。留係外國但又係中超做,又日日story屌尻英國政府。搞撚到佢以為香港啲抗爭者都係傻尻。個鬼佬話唔係我同佢解釋翻佢都唔知香港做乜尻。如果有人對號入座嘅話,唔該可唔可以加加油…
其實抖陰有咩好玩不過外國都真係好多人唔知香港發生緊咩事 真係要靠自發性解釋畀佢哋聽
其實比例黎講少過港女,但濫既程度可以遠超港女
同情示威者係咩意思,同情但不支持?
同情被警暴,但對於本身個D訴求/個理念冇好大了解。
不如話呢個平台多呢樣野好過啦 唔通你上完jav又話日本人濫咩 上swag又話台灣人濫咩
唔係喎
d人話出左國反而更愛國喎
知道哂外國d衰野
只可以話好願意同人有身體接觸,挨身挨勢咁。
所以中國最適合就係打散佢,依據唔同嘅風土人情分成唔同嘅國家
覆個post都認真
你仲乜咁認真覆我
9號會選擇留香港我表示好奇

2號溝local無失敗<-唔想承認 但係我識得唔係毒嘅女nds又真係咁無鄉音嘅話係女神添
其實溝有錢仔女係OK 㗎我認同
唔好溝個冇文化又窮嘅大陸人嚟香港就得
一陣間帶成家人落嚟呃綜援+拉低文化水平
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞