大家有無同大陸人相處既經驗?

421 回覆
721 Like 20 Dislike
啲知乎答案長過論文
請翻譯一齊上堂??有錢到咁??份工幾好做
好中,佢哋所謂循規蹈矩係因為怕孭鑊、怕得罪老細
自己一有小小權就會對下面嘅人擺款同玩政治,或者攞著數
好鍾意比煙人食
非煙民想問下香港會唔會都係咁
佢地求職 見類似mt 個d 大公司工 或者公務員
有好多關卡 佢地真係列晒筆試 面試每題問咩
好多人都肯分享 佢地心態係反正呢d工都唔只請一兩個
想大家一齊入到
你係香港d telegram group share interview 問咩
會比人屌 話你對考左既人唔公平
會叫你delete msg 你唔del 佢會pm admin 幫你del
之前公司請左個普通clerk
唔識講廣東話
班同事好心叫佢一齊食lunch
做左一個星期就辭職
同hr講班同事食lunch果陣唔講普通話
感覺俾佢地歧視
以前讀書第一次聽好似發現新大陸
大部分都好強調自己嘅民族身分 並不惜一切要拉你落水
普遍接觸一次已經唔想再見佢地
不過識一兩個幾好
運動開頭佢主動問我發生咩事 解釋完唔會好似啲五毛小粉紅發癲
新一代黎香港嗰d明顯係蠢d
以前黎香港嗰d 係top d, aggressive d
同事就冇乜野,冇幾個仲幾好。反而朋友果班,無論幾多歲落嚟,佢地思維都好L奇怪。自私唔在講,九成都仲係大中華膠,同埋成日諗埋啲奇怪嘢,跟本行唔通,以為世界跟住佢諗法行,到仆左街就好似時不與我咁
因為佢哋自細學嗰套嘢就唔合邏輯
一樣米養百樣人
自己公司工厰嗰啲日文好, 技術好,係英文差少少, 但HARDWORKING, 好學
佢哋內部争得好利害, 反而覺得香港人係外人, 唔會搞你

你點對人人點對你, 其實大部份都係正常人, 當然有啲特別自卑有啲特別自大,咁咪自己執生囉
日日返工好似唔做嘢
10個鐘有9個鐘都係想緊藉口咁
明明大家簽左約
一定要做
佢交貨 我交錢
但可以唔開工
之後日日話自己窮
又話要遲返貨 又話唔夠貨
之後打電話過去
話工廠無人
我心諗
明明多勞多得 唔做就無
但點解可以唔做嘢都有
唔係個別例子
以前讀大學 同系有幾個大陸同學都好好 好積極容入香港 會主動學廣東話
同意,個客話要就要即做,冇諗過同個客解釋點解唔可以咁做,又或者建議個更好嘅方法,重點係唔會理啲set好嘅規矩

仲有就係今日開會同你講ok, 第二日返到黎可以完全變咗另一回事
中國式邏輯同普通人種邏輯有分別
同過大陸人同事做野
勁aggressive
見高拜見低踩
好願意好cheap 咁擦鞋
例如 為左表示好崇拜我腦細
會跟佢著同一款衫褲

可能我見識少 但真係未見過香港人會咁唔要尊嚴咁奶鞋底
英文咁屎咁打code嗰時點算
講大陸佬不如講墨西哥佬啦
好撚勤力 死都唔會sick leave 最中意係老細面前講到自己做左好多野
做野嗱西,大學part project時交啲ppt柒到仆街,冇排版,字體唔統一,照抄網上souce,成版大一段文字

出黎做野後,有次要聯絡某公司,啲email格式奇撚怪怪,都唔知有冇學過

去外國working holiday,短暫同中國人住過幾星期,焗完啲york pudding出黎,我去個廁所,出到黎有冇咗嚿

一句講晒,垃圾
大陸人做野同香港政府差唔多
話就話要跟公司policy/ SOP
到要做個陣就唔跟佢話點就點 變左人治
讀過下書個啲都係無腦 9成勁撚愛國
剩低個1成就係佢心裡面知出面世界好過大陸好多
打針又會打復必泰
啲後生女係幾姣 打扮下係唔錯
讀書嘅好多好撚勤力 master係基本 差唔多好多都係27-29歲先讀完書出黎做野
喺外國讀書,撇除晒所有政治意向,大陸人喺分享意識上係比香港人強好多,起碼會認真同詳細咁回應。反而香港人就真係講多兩句都燥底。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞