大家有無同大陸人相處既經驗?

421 回覆
721 Like 20 Dislike
性格正常 相處上無咩特別
做野上比較循規蹈矩 唔夠開放
比較少聽新仔諗法 一切資歷話事
政治冷感 完全唔睇新聞
喺英國讀緊書 啲大陸仔 9成都廢到講都唔識講
講緊入緊名大學嘅master
懷疑佢地大部分都有打手幫佢地做功課
次次group project 啲大陸仔一定係唔撚出聲 好似啞撚左咁 搞到為左個project 逼住要幫佢翻譯
佢就以為我地好撚frd咁 想死
講笑咩循規蹈矩
佢地係崇拜權力就真
試下比大陸人上位做管理層
即刻bypass晒d程序野呀
同埋9成大陸人都冇辦法邏輯思考
珍,唔好話省,根本隔離個市都已經唔係自己人,根本成個中國分晒圈子,乜撚野同一個中國真係央視先會講。
同北京人拍過拖
睇人 有唔少大陸同學都勁nice
一齊做功課 有好野會share 香港人呢點反而冇

建議唔好一開始就有偏見 不過係要小心啲交往

利申 外國讀書撚
醫院大撚把內地病人
讀書個陣返過惠康萬寧反而相反,好多大媽就算唔識都好努力學,18 22既反而好懶又嫌辛苦
咁嘅情況香港人都唔少
幫佢翻譯??英譯中?
中學點解會有大陸人,你係呢幾年畢業?
英譯普呀屌佢老母 讀Master都要開會嗰陣開google translate 個voice texting去幫自己做翻譯
你話死唔死
成班賤種拉低哂啲Asian水平
啲女平時返學著到好似fashion show咁 成身名牌咁返學
啲人係後面笑尻你咋傻閪

係咪佢哋要普通話傾,所以你要翻譯
發覺香港人特別不可一世
好鍾意懶醒,覺得自己識好多嘢
真係好痴線
支那陰道
讀書既時候住宿舍
咁岩夏天冷氣壞又多蚊
問班內地生可唔可以借部風扇黎吹住先 最多俾番錢佢地開冷 但企硬唔借
有次做野遇著個中國區經理 係外國讀過書 咁岩當時社運 先入為主話啲文宣整得咁靚 點會冇收錢呀
總結就係 錢係佢哋既核心價值
唔係咁樣 我唔覺得自己叻過佢哋
係日本識到個大陸人好憎共產黨
睇唔起d小粉紅,串d大陸人去到外國仲用百度
Sor 其實我係想講好死板 淨係肯用舊方法去做一件事
有名你叫兒登
點樣?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞