大家有無同大陸人相處既經驗?

421 回覆
721 Like 20 Dislike
Kong u大陸妹真係好撚正
唔知易唔易食?
一樣
真係好大方分享所有答案同source
但唔敢抄
睇咗參考完有個clue就ok

唔講政治嘢其實都無乜特別
但好可惜唔會亦唔可以深交
因為大學以上全部都係共青團

我見過有大陸人開post,叫啲同胞海外租樓絕對唔可以揀返啲同胞業主笑到仆街個中國人樓主俾中國人呃晒啲租同按金好似係
好鍾意同tutor嘈
但係打橫嚟講
講真 d 女好開夜 熟少少就聊你開房 想知再講
開放
以我睇新聞,身活經驗,周邊資訊都一定係

中國人專呃中國人,當你去旅行/外國讀書/工作或生活,一問你係唔係中國人,一強調中國人身份,講大家自己人時,佢一定係準備呃鳩你,搵你著數,冇鳩端端講中國人一定係搵笨。

好彩對中國人幾隻字有強烈反感,所以先冇咁易俾人呃
大學啲香港人好撚白鴿眼、自私自利
外國大陸Professor,畢業之後同佢食左餐飯,先知佢反共。同佢一邊食飯一邊屌共產黨。

但佢話之前黎香港陪女朋友無啦啦俾人屌。想我同其他香港人講,唔好見大陸人就屌,因為大陸都有好多清醒嘅人。

係外國揸uber嘅大陸佬,問我香港最近點,叫我同其他香港人講加油。佢話仲記得64,叫我有得走好走。

幾個大陸同學,本身係小粉紅但同完佢哋爭論完幾次之後慢慢變清醒曬。 宜架每次見面都同我講對唔住,話佢個國家搞爛左我嘅家,話如果佢城市發生香港咁嘅事佢都會站出黎。仲成日係度唱玻璃心
好尷尬
好勁喎 超自律
點解??
咁搞笑?咩科?
因為河南人偷坑渠蓋
好癲
咩style
大陸朋友結婚前一晚咁成班兄弟飲酒,有條友飲大咗無啦啦講共產黨萬歲
我無識到呢啲大學同學既
要睇邊度人,上海同廣東嘅都尚且可以溝通到再之後個d已經好似同自由世界有個gap咁,尤其d男人有好奇怪嘅國際觀,成日都係諗強國勃起打倒美帝。就算移咗民去美國幾十年都唔會改到。
鐘意香港電影,音樂,同情香港人既大陸同事又有共產黨員,覺得香港人搞屎棍既支那同事都有
做同一樣野
大陸人=擦鞋
日本人=好有禮貌😍
連登仔
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞