大家有無同大陸人相處既經驗?

421 回覆
721 Like 20 Dislike
9號讀神科,留香港可能唔會搵得少過去歐美
寫到好似我迷失在.* 這場﹍×°愛情遊戲人物介紹咁
9肯定係官二代或富二代
未必
書香世家或者教授老竇老母都得
新時代習近平主義時間觀
好似話屋企人做生意 真唔真我就唔知

不過好好人好有修養,就算係官二代都應該屋企有文化果種
話就話大家中國人
城市人就睇唔起啲農村人叫人農民頭
北方人就笑佢係now b北妹
反正就係有錢就係道理
唔洗理點搵到啲錢返黎
人總會信自己人
正常
話你知啲大陸人讀完master 仲成個白痴咁。

廿尾嘅人過咗黎hk 做5年嘢,
叫佢做啲簡單到冇可再簡單嘅嘢。

我叫佢開張去hsbc 嘅cheque,
佢竟然reject 咗個task ,仲要收收埋埋, 直到就銀行截數前一個鐘, 我見佢冇郁過係度同人wechat

我忍唔住行埋去問佢,

我: 張cheque 入咗未啊
佢: 要一點點時間去處理

然後銀行截咗數, 佢msg 我

hsbc 同匯豐咪一q樣,搞咗成日同我講因為咁佢唔入。

教育完佢啦, 今次叫佢開張票去中銀,國家產物一定實冇死啦。

中銀我地公司簡稱BOC

不如我自己做返算啦好唔好啊

冇帶腦返工可唔可以返屋企
因人而異
連登大把
哇屌
咁樣都唔炒,好離譜喎!
咩類別選錯啊
BTW即係就黎拎到身份證
我識嗰d,

係小粉紅個d通常都出曬面架啦

肯講廣東話已經比較好,有啲expect你識聽直接講普通話
見好多人話大陸人唔信大陸人
反而我識一個女嘅大學同學話港男唔可靠,成日聽到出軌,男人叫雞等等
仲話另一半番大陸搵會好啲
佢以為大陸男人唔會出軌唔會叫雞?
有,同事新移民,搵資料唔用Google。好奴性,聽老細講,唔會撐自己同事。人工奇低唔在乎,最怕無左份工,講嘢唔用英文,但大陸大學畢業,英文完全唔識。

對中國好忠心,唔肯接受其他地方文化,到而家都係改唔到口:發個訊息(唔用send),link叫連結,file叫文件夾。對左成年都唔會改。講親中國永遠講好嘢。同事講中國衰嘢佢保持沉默。

經典事件:有次講新聞,佢問件案咁殘忍邊個國家架?我話香港,但唔敢講係新移民犯案家庭。

超級玻璃心,做嘢讚佢飄飄然,彈佢就。。好彩我做得耐過佢佢要聽我講。唔同崗位同事就好怕開佢玩笑。

佢啲笑點我唔識欣賞,佢亦無法欣賞我地香港人啲笑話。

同事為同事爭取權利,佢就倒轉做金手指。好柒。試過搞到老細發火話個個無得ot錢。

做嘢能力低,求其
中晒
點落嚟香港?
我廢事問,佢好自我保護,第一日返工到而家都唔肯同我地食飯。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞