(校園、穿越、奇幻)今年我三十三歲,回到了1998年(7)

1001 回覆
195 Like 2 Dislike
周平泰的家,阿芳一臉驚惶地推了推正在沙發上打盹的黎洪瑋,黎洪瑋睜開雙目道:「咩啊!外賣到咗喇?」

阿芳指著躺在地上的范倚敏,顫聲道:「個…女人,無咗呼吸啊!」

「妖!唔好攞依啲野嚟玩啦!」

「真架!我頭先拍佢,諗住叫佢入廚房,我叫極佢都無反應,擺隻手指喺佢鼻下面,佢…斷咗氣啊!」

黎洪瑋訝道:「唔會啊?無理由架?」

黎洪瑋用腳踢了范倚敏一下,范倚敏毫無反應,他伸出手探對方鼻息,亦感覺不到對方的呼吸。

他額角冒出冷汗,道:「芳,火機,攞火機嚟。」

「你要火機…仲咩啊?」

「快啦!唔好問。」

阿芳把放在桌上的打火機交到黎洪瑋手上。

撻、撻!

黎洪瑋把玩著手中的打火機,恫嚇道:「起身喇!八婆,唔好扮野啊!如果唔係我燒你架!」

平常他向范倚敏擱下這些狠話,對方立時會被嚇得縮成一團發抖求饒,但現在她依舊一動也不動。
「仆街!你當我講笑啊!」

驚怒的黎洪瑋開啟了打火機燒灼范倚敏的腳底,可是對方還是毫無反應。

阿芳見狀害怕得想哭,道:「依家點算啊?佢真係死咗啊!」

慌亂的黎洪瑋喝道:「唔好嘈啊!」

黎洪瑋雙手抓著頭髮,抱怨道:「都叫咗阿祖唔好咁重手架啦!依家玩死咗條囡喇!」

嘭嘭嘭~

一陣敲門聲響起,把屋內的黎洪瑋和阿芳嚇了一跳。

「喂!阿芳,我啊!外賣到咗喇!快啲開門啦!」

慌張的阿芳,輕聲道:「依家點算啊?」

「依家唔可以開門架!扮無人喺屋入面,妳熄埋妳手提電話佢,快。」

門外的布正麗拍了一會兒門,但大門仍然聞風不動,於是她致電給阿芳,電話彼端只是傳來一把機械的女聲要她遲些再致電。

布正麗瞧了瞧手上的兩袋食物,抱怨道:「阿芳攪咩啊?叫咗外賣,又唔喺度,咦!佢唔會玩我啊?屌,似喇!電話都熄埋!」

此時,她的手機響起,她按下了通話掣,彼端傳來了呂靜宜的聲音道:「布甸,管佳莉有無同妳講佢去咗邊啊?」

「吓!佢無同我講喎!佢之前喺CAFE,但係我聽完個電話就唔見咗佢喇!妳試下打電話畀佢喔!」

「我同阿哥打咗好多次,但係都無人聽啊!我地驚佢有事啊!」

「你地唔好咁緊張,可能莉莉一時間聽唔到電話嘖!我依家返嚟,返到嚟再講啦!」
唔想學姐有事
全部人去曬8座
呢個時候,神探應該出現
有冇咁邪呀, 咁多條女去哂八座
房侍農到未
學姐要受罪
黎洪瑋等了一會,發現門外再沒有動靜,他吩咐道:「阿芳,妳靜靜雞睇下出面有無人。」

阿芳把門打開了一條縫,四處張望,並沒有發現任何人。

黎洪瑋道:「阿芳,過嚟,我地抬咗條屍入廚房先。」

阿芳愕然道:「吓!我唔要掂佢,我好驚啊!」

布正麗乘搭升降機離開,當升降機的門關上時,柳豔剛好沿著樓梯到達了十二樓。

她向1233室走去,聽到那單位傳出了一男一女的聲音:

「快撚啲啦!佢在生嗰陣,我地都唔驚,佢死咗妳驚佢啲咩?」

「我掂佢,佢夜晚會返嚟搵我架!」

「屌!少少野都做唔到,我自己嚟。」

一陣風吹過,1233室的門咿唉一聲,慢慢由一條門縫變成半敞開狀態,走到門外的柳豔已經清楚目睹屋內的情景。

一名男人拖拉著一個不知死活、全身赤裸的女人進廚房,地上散佈著零星的血跡,一名少女背向她跪坐在地上,此時男人察覺有異,抬頭與柳豔打了個照面。

目睹如斯震撼的畫面,柳豔先是一呆,然後發出了一聲尖叫,轉身拔足向樓梯走去。

沒命奔逃的她,走到十一樓的時候,與一個男人撞在一起。

柳豔忙不迭地道歉:「對唔住啊!對唔住啊!」

男人怒道:「靚妹,睇路啦!撞倒人喇!」

柳豔發現男人身旁有個孕婦,如果她撞到的不是男人,而是孕婦的話,那麼隨時會危及對方的腹中嬰兒,難怪男人會如此憤怒。
她為自己的冒失深感抱歉,道:「唔好意思啊!我因為見到有個女人畀人殺死咗,所以驚得濟,先會係咁走咋!我無心架!」

男人訝道:「有個女人死咗,喺邊度啊?」

「1233室,個單位裡面有個男人拖住個死咗嘅女人入廚房啊!」

孕婦神色慌張地瞥了男人一眼,男人道:「真係?你帶我睇下」

「係啊!真架!有人死咗,唔好喇!我要報警。」

男人阻止道:「唔好報警住,妳帶我去睇下先,確認咗真係有咁嘅事,先報警都未遲,如果係誤會一場,就會被人告阻差辦公架!」

柳豔聞言覺得男人的說話有道理,她瞧了那名孕婦一眼,孕婦神色慌張,迴避她的眼神。

柳豔指了指孕婦道:「但係怕唔怕啊?」

「唔怕,妳快啲帶我去啦!」

柳豔戰戰兢兢在前方引路,男人和孕婦跟在她身後。

柳豔走到了1233室前,神情緊張道:「就係依度喇!」

男人用力拍門道:「快啲開門。」

片晌,大門被敞開,黎洪瑋瞧見眼前的男人,急道:「樂哥,范倚敏個八婆死咗,頭先有個女人睇到…」

這情況完全出乎柳豔的意料之外,她還未作出反應,那男人已經出手箍住她的頸,把她推進了1233的單位內。

孕婦亦隨即走進了單位內,把大門關上。

「黎洪瑋,你點做野架!咁唔小心畀人睇到,好彩我撞到佢嘖!如果唔係我地仆咗街啦!」

「對唔住啊!樂哥。」

黎洪瑋?范倚敏?樂哥?

跌坐在單位內的柳豔,想起了成皇志的說話:

「…佢地好…兇殘,妳咁唔好彩見到佢地記住即刻走,佢地叫沈…雲樂、劉…星祖、黎…洪瑋…」

神情猙獰的沈雲樂一步步走向柳豔,道:「靚妹,妳唔好彩喇!」

(待續)
今晚已經加長連續

小弟將小休數天
學姐真係無腦 女人
今晚已經加長連續

小弟將小休數天

春巴好好休息 然後出文
好緊張
學姐真係無腦 女人

廢柴學姐 冇撚用
學姐真係無腦 女人

廢柴學姐 冇撚用

佢畀大肚婆麻痺咗警覺性

依家暫時兩條女有事

陸續有其他角色出現

希望寫到出色嘅群劇

各位覺得仲會有咩人登場

吳林六美出咗五個

差宛琳珊

我頭痛緊點安排佢出現

因為吳林六美同場係歷史性時刻
特登開個ac嚟正評

多謝支持
我好鐘意學姐呢一個角色唔好有事啊
學姐真係無腦 女人

廢柴學姐 冇撚用

佢畀大肚婆麻痺咗警覺性

依家暫時兩條女有事

陸續有其他角色出現

希望寫到出色嘅群劇

各位覺得仲會有咩人登場

吳林六美出咗五個

差宛琳珊

我頭痛緊點安排佢出現

出宋蓮個死八婆啦
咪搞學姐 隊冧宋蓮好過
學姐真係無腦 女人

廢柴學姐 冇撚用

佢畀大肚婆麻痺咗警覺性

依家暫時兩條女有事

陸續有其他角色出現

希望寫到出色嘅群劇

各位覺得仲會有咩人登場

吳林六美出咗五個

差宛琳珊

我頭痛緊點安排佢出現

可唔可以唔好寫咁多隻臭G
好hi緊張....歷史變hi左要死hi 2件?
好hi緊張....歷史變hi左要死hi 2件?

你冷靜d
唔好咁hi好冇
學姐真係無腦 女人

廢柴學姐 冇撚用

佢畀大肚婆麻痺咗警覺性

依家暫時兩條女有事

陸續有其他角色出現

希望寫到出色嘅群劇

各位覺得仲會有咩人登場

吳林六美出咗五個

差宛琳珊

我頭痛緊點安排佢出現

其實我一直都好鍾意宛林珊呢個mk妹角色
NO...................................................
比我講埋遺言啦
屌 根本唔可能發生既事 邊會有女人仲覺得可以同班mk講道理
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞