(校園、穿越、奇幻)今年我三十三歲,回到了1998年(7)

1001 回覆
195 Like 2 Dislike
精彩
依家習慣朝早先睇
世界末日啊
依家習慣朝早先睇

習慣一個星期一次就差唔多
文呢
文呢
無文
打緊

今晚多文
打緊

今晚多文

等埋先訓
Chapter 63 結緣(上)

顧琛琛的事件告一段落,我們重拾心情,繼續盡一名中四學生應有的義務,去上學、去玩。

這天放學後,我與陸永祥等人到了久違的安捷街足球場踢足球,今天我的狀態極佳,有我作後防掃蕩及串連,讓陸永祥等人放心壓上前進攻,釋放了己隊的進攻能力,我們把防線壓上前,對方不要說攻門,連帶球過我們半場的次數亦寥寥可數,當門將的陳依官不禁呵欠連連。

我們連勝差不多十場賽事,直到我們覺得累了,才走到場邊讓別隊入替。

我們拭汗喝水,黎早強道:「姚少,你最威啦!今日入成四球,仲咩啊?食咗過期偉哥啊?」

姚智風道:「阿祥交得靚嘖!交到空晒,幾球單刀,好難唔入喎?」

郭左杰道:「今次大鳩志打中堅好穩,殺晒啲波,阿祥放心上前。」

林海原道:「嘩!大鳩志,係咪你先係食咗過期偉哥啊?一個人頂晒成條防線,做晒阿祥平時做啲野喎!」

陸永祥讚道:「大鳩志,你真係踢得好喎!不如你加入校隊喔!我地後防缺人,上次同董之英友賽,畀人炒16比1。」

我聞言感到詫異,瞧向陳依官,道:「嘩!你畀人入16球啊?」

陳依官聞言漲紅著臉,辯道:「你唔明架喇!對面好勁架,我地同人差幾班,我地畀人猜到後防穿晒窿,我都救咗幾球架喇!」

他們不斷遊說我加入校隊,如果是從前的話,我一早已經答應了,可是現在我對足球的熱忱大不如前,加上我很忙,我會考要報考九科、我要賺錢去償還給呂伯母、我要和呂靜宜拍拖,所以我真的沒有時間加入校隊。
我婉拒道:「算啦!我閒時踢下當出身汗算喇!要定時定候練波,我應付唔到架!」

林海原等人臉上微微流露出失望的神色。

此時,有三名穿著吳林紫娣PE衫的男同學經過足球場,我認出他們三人均是4B班的學生,居中的一人,身型高大,外貌俊逸,輪廓深邃有點像混血兒,我不知道他的名字,只知道他是學校的籃球隊隊長。

我留意到當三人經過時,陸永祥一直瞪著那名籃球隊隊長。

那三人走後,我拍了陸永祥,道:「喂!你仲乜一直望住嗰個大隻仔啊?你唔係中途轉基啊?」

霍去登搖著頭,道:「大鳩志,你唔係唔知嗰個羅忠訓啲野啊?」

我愕然問道:「吓!佢有啲咩野我需要知架?仲有佢叫糞?米田共嗰個糞啊?」

「唔係,係忠心個忠,訓導主任個訓,佢係轉校生,係籃球隊隊長,幾受女仔歡迎架!」

不知為何在中學時代,打籃球的男同學總是遠比踢足球的男同學受歡迎得多,抑或是長得型英帥高大的男同學多選擇籃球,餘下的那些肥矮柒毒男同學只好去踢足球,觀乎人家籃球隊隊長比我們的足球隊隊長陸永祥俊朗得多了,就算我們當中最帥有著吳林紫娣魯樹安之稱的郭左杰,亦被那個米田共比下去。

我道:「哦!咁人地個樣似洋腸多女圍,都唔係罪嘖?」
多文
霍去登續道:「最弊佢好大口氣,話要溝晒吳林紫娣七個校花呢!」

「吓!有啲咁嘅事?佢以為佢老母唔知邊個係佢老豆,就當正自己係韋小寶啊?溝晒七個咁串?」

郭左杰插言道:「聽盛衣貝講,條友成功約咗方詠珊出街,依家好似傳緊佢溝楊鳳瑤同宛琳珊。」

林海原糾正道:「最新消息係楊鳳瑤唔受溝,話佢已經有鍾意嘅人。」

我心想:「楊鳳瑤鍾意嗰個唔會係我啩?」

霍去登道:「大鳩志,咁你依家知道點解阿祥會咁慶啦!」

我道:「其實阿祥你鍾意宛琳珊,咁你有無行動喔?」

陸永祥嘆了一口氣,道:「唉,我有暗示架!我以為佢FEEL到?我驚我明示,佢唔受,最後連朋友都無得做啊!」

我道:「其實溝女最緊要兩個字嘖!嗰兩個字大家都無,就唔好提啦!唔…但係你可以投其所好喔!」

陸永祥聞言,立時抖擻精神,問道:「點投其所好啊?」

我認真地想了想,才道:「宛琳珊依個貪錢怪,最鍾意就係錢喇!一係你用銀彈攻勢,應該有效。」

陸永祥怒道:「大鳩志,你講咩啊?你當宛琳珊係咩人啊?唔准你咁樣侮辱佢?」

我瞧見陸永祥一副擇人而噬的樣子,不禁後退了一步,道:「唓!佢又未係你條女,你咁緊張仲咩嘖?況且我講嘅係事實,我又無冤枉佢。」

郭左杰幫腔道:「大鳩志,今次我都唔幫你喇!你咁樣話阿祥意中人,就算係事實都唔應該講出口喔!」

陸永祥的首席好友林海原道:「大鳩志,將心比己,如果有人話呂靜宜係高瘦平,咁你都會唔開心啦?」

我搖了搖頭,反問道:「吓!咁依個係事實,我點會因為咁而唔開心啊?」

林海原等人聞言不禁莞爾。

可能我比以前成熟,我記得之前,我和管佳莉一起,有人說她的是非,我便可以不高興半天,但現在我並不介意別人怎麼去說,我覺得為了這些小事影響自己情緒好無聊。
離開球場,我收到呂靜宜的電話,我道:「喂!係啊!啱啱踢完波,依家走囉!妳唔係練琴嘅咩?」

呂靜宜嘆了一口氣,道:「我想睇你踢波啊?」

「吓!有咩好睇嘖!成班麻甩仔踢到成身臭汗,個場又多蚊,而且妳都好耐無去上堂,藝術嘅野我雖然只係識條鐵咩?但係都知道有啲野擺低太耐會有影響架!」

「嗯,咁好啦!我去練琴喇!問多句先,你頭先有無踩波車啊?」

「無啊!妳係咪玩野啊?」

呂靜宜哈哈笑道:「好啦!今晚再講啦,拜拜。」

掛了線後,我感到有點不妥當,我發現有兩個金髮少年在身後跟著我。

他們在我離開球場時已經開始跟蹤我,我還以為他們與我順路,未幾呂靜宜致電給我,我的心神便放在與她通電話上,現在掛了線,才發覺兩人已經跟了我一段時間。

這時,兩名金毛青年倏地加速,走到我面前截著我。
一人問道:「你係咪成皇志啊?」

我瞧見他手上拿著一杯不知名的液體,腦袋電閃了應對方法,我裝出一副錯愕的神色,道:「吓!我唔係成皇志喎!成皇志行咗另外一邊喇!」

兩名金髮青年面面相覷,其中一人道:「哦!唔該。」

兩人朝著我所指的方向走去,我聽到他們說:「屌,跟錯人喇!快啲追啦!追唔到,返去畀斌仔哥屌撚死架!」

那兩名金毛飛真的傻得可愛,我騙了他們,居然還向我道謝。

不過看他們不懷好意的樣子,待會他們醒覺被騙,定必回來找我,我還是趁現在溜之大吉。

聽他們提到斌仔哥,應該就是朱斌仔了,湯仲謀與朱斌仔是好兄弟,相信是朱斌仔要替他的好兄弟來為難我。

想到這裡,我便不禁擔心,我與湯仲謀結怨,避得了一時,避不了一世,他是黑社會,有好多兄弟可以來對付我,我只有自己一個人,勢孤力弱,我可以怎樣去與他對抗呢?

此時,一隻手掌搭在我的肩膀上。

我嚇了一跳,心想:「仆街,兩條友咁快返嚟?」

我回頭一看,看到不是那兩名金毛飛回來尋仇,而是神探房侍農。
我拍了拍心口,道:「你失驚無神,想嚇死人咩?房沙展。」

房侍農一臉凝重道:「你跟我嚟。」

我一臉狐疑,問道:「喂!咩事咁神秘啊?你想帶我去邊啊?」

五分鐘後,我跟隨房侍農到了公厠,房侍農逐個厠格查看,發現沒有人,便關上了厠所大門。

我滿腹疑惑,問道:「喂!你帶我嚟依到,想做咩啊?」

房侍農道:「除褲!」

我差點不相信自己的耳朵,反問道:「痴線,你知唔知你自己講緊啲咩啊?」

我看到房侍農一臉肅穆,他的神情不像與我開玩笑,我心中升起了一陣寒意,立時向大門走去。

房侍農一把拉著我,然後把我推向牆邊,他掏出了手銬把我雙手與水喉連在一起,我反抗不了,又驚又怒,罵道:「仆街,死變態佬,仲咩鎖起我啊?好快啲放咗我喎!」

我背向著他,看不到他在做什麼,未幾我感到他的手指勾在我的運動褲上,我極度惶恐,驚呼道:「喂!唔好啊!走開啊!」

房侍農沒有理會,把我的運動褲退至小腿間。

(待續)
嘩屌
嘩屌 休班警系列
咁突然
我要和呂靜宜拍拖

楊鳳瑤真陰功
不過嚟𡁵啲黑社會唔知會唔會對正印呂靜宜不利
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞