(校園、穿越、奇幻)今年我三十三歲,回到了1998年(7)

1001 回覆
195 Like 2 Dislike
Chapter 65 結緣(下)

我全身冷汗直冒,關於那件恐怖命案的一切傳聞在我腦海裡盤旋,這一刻我有點後悔因為正義感作祟讓自己置身這件事中。

此時,房侍農打開了瓦煲煲蓋,湧出了一陣中人欲嘔的惡臭,水桂麗嚷道:「嘩!房沙展,咩野咁臭啊?」

房侍農用手掩鼻,道:「仆街,個煲裡面有屎嘅!」

水桂麗問道:「另一個不鏽鋼煲,入面有啲咩啊?」

房侍農聞言,打開了不鏽鋼煲蓋,立時湧出了另一種更甚的臭味。

我把焦點從毛公仔轉移到廚房,我從遠處瞥見煲內是一深色的液體,表面飄浮著一塊二塊的油脂及一些黑色的毛髮。

房侍農隨手拿起了一個大湯匙,打撈著煲內的東西。

經房侍農的攪拌,煲內的東西與不鏽鋼煲煲身碰撞,發出了咚咚聲。

房侍農打撈起煲內的東西,當他的視線與撈起來的物件相觸,嚇得他鬆開了手,並大喊道:「屌你老母,咩嚟架?」

大湯匙與沉甸甸的打撈物掉在地上。

骨碌、骨碌。

那物件從廚房滾到廳中,水桂麗見狀亦不禁發出了一聲驚呼。

我亦被這情景嚇了一跳,一顆被煮熟的狗頭,半邊頭顱還剩下黑色的毛髮,從那毛色和形狀來看,那頭顱應該是屬於一頭黑色的魔天使。

水桂麗怒道:「咩人咁喪心病狂啊?依啲狗都無幾多肉食,仲有連埋毛一齊煮,唔似係用嚟食喎!」
此時,我身後傳來了一陣微弱的異響。

突突、突突突~

水桂麗問道:「咩聲嚟?」

一滴冷汗從我的額角滑向我的下頜,我道:「啲聲好似係個毛公仔發出嚟架!」

水桂麗走向那個人魚吉娣貓公仔,她彎著腰用手按壓那毛公仔,她發現公仔中央有一異物存在,她掏出了萬用刀。

我見狀立時阻止,道:「madam,唔好啊!」

可惜我的阻止已經遲了,毛公仔被開膛破腹,棉花飄揚。

水桂麗取出了毛公仔內的異物,以奇怪的目光瞥著我,道:「公仔入面不過係揚聲器同電路板,依個只不過係一個識發聲嘅毛公仔,咁啱無電,先發出啲怪聲嘖,你咁緊張仲咩啊?」

水桂麗和房侍農巡視了這間屋一片並沒有其他發現,水桂麗問道:「你地話有個女人畀人禁錮咗,依家個女人呢?」

水桂麗的問題我亦希望有人能夠提供答案,莫非我記錯了地址?究竟是上一層還是下一層呢?
此時,一名年約五六十歲的男人走了進來,嚷道:「喂!你地咩人啊?」

水桂麗掏出了警員證道:「差人啊?你住喺度架?」

那男人道:「我係依度嘅業主,我將間屋租咗畀一個男人,但係佢欠我兩個月租,頭先我見到依個單位著咗燈,我仲以為佢返咗嚟添。」

房侍農問道:「個租客叫咩名啊?」

「好似叫沈…雲樂啊!」

沈雲樂,這的確是那三人的其中一人,我並沒有來錯地方,那麼他們三人到了那裡去?而范倚敏現在是生還是死呢?

水桂麗問道:「包租公,咁你最後見到佢地嘅時候係幾時?」

「依兩日都無見過佢地,之前話得佢兩公婆住,我先租畀佢地,之後成日有兩個男人上嚟,兇神惡煞咁款,咦!咩事咁臭啊?」

包租公走進屋內,發現地上有個烚熟了的狗頭,他立時大吃一驚道:「嘩!班仆街仲咩攪到我間屋咁啊?」

房侍農道:「包租公,你今次遇到惡租霸喇!廚房仲有煲屎喺度,你間屋畀人攪到烏煙瘴氣喇!」

包租公邊說著粗口,邊在屋內四處查看。

水桂麗問道:「房沙展,你點睇啊?」

「以我當差咁多年嘅經驗,依間屋有古怪,啲窗畀人用木板封住晒,唔想畀人知道屋入面發生咩事咁,好大可能依度曾經禁錮過人。」

水桂麗頷首道:「咁分頭行事啦!我去搵范倚敏屋企人攞下料,你就去查下沈雲樂、劉星祖、黎洪瑋依三個人嘅下落。」
頭先google 見到
有個呢單案女督察無發現個公仔有野
後來好多年後自殺

madam water

水菜麗

果日突然出現陳搏
我突然覺得春巴亂up
e 家先再用返呢條線

會唔會水菜麗變火野麗

我記得之前畀人鬧

話我離題講啲唔關事嘅野

依家證明有用

係重要嘅伏線
頭先google 見到
有個呢單案女督察無發現個公仔有野
後來好多年後自殺

madam water

水菜麗

果日突然出現陳搏
我突然覺得春巴亂up
e 家先再用返呢條線

會唔會水菜麗變火野麗

我記得之前畀人鬧

話我離題講啲唔關事嘅野

依家證明有用

係重要嘅伏線

但離果陣真係有少少odd 嘛...講明我無份罵架。繼續支持
睇見不鏽鋼煲、瓦煲兩個字就有畫面
好寒

我尋晚諗返都瞓得唔好

但我諗返我只係同情受害者,又無做過啲傷害佢嘅野,其實唔需要驚

要驚都係個三個兇手驚啦!
開始覺得第一身視覺唔夠用,之後會混合其他視角去描述故事

其實之前都用過榮仔嘅視角去寫
好寒

我尋晚諗返都瞓得唔好

但我諗返我只係同情受害者,又無做過啲傷害佢嘅野,其實唔需要驚

我 Google 睇返動新聞
見到大大張死者遺照個樣入埋腦
好寒

我尋晚諗返都瞓得唔好

🙏🏻唔好貼圖

唔該各位

死者為大

而且無為做成恐慌
好寒

我尋晚諗返都瞓得唔好

🙏🏻唔好貼圖

唔該各位

死者為大

而且無為做成恐慌

都係睇故姐 當故咁睇啦

春巴有文
靜宜老母係咪叫 水朝陽?
今晚無啦?
唔係寫咁重口味 會頂唔順
唔係寫咁重口味 會頂唔順

呢啲正呀
安已不
水菜麗 水野朝陽3p 啦
這天放學後,柳豔與楊鳳瑤參加了義工活動,到8座探訪獨居老人。

她們走出了升降機,楊鳳瑤抱怨道:「學姐,人地話依度龍蛇混雜,成個翻版九龍城塞咁,真係無講錯,頭先嗰三個男人兇神惡煞咁款,明明有位都唔畀我地入LIFT。」

「我見到佢地後面有個紙箱,我地都係唔好同人迫啦!」

「學姐,唔知點解我同嗰三個男人有眼神接觸嘅時候,我個心好寒,係呢?妳有無發現佢地三個一直昅住妳個胸啊?」

柳豔臉上一紅,道:「吓!我無留意喎!」

「學姐,如果下次要我嚟依啲地方做義工,我真係唔會嚟囉!」

「依排我見你悶悶不樂,先拉妳嚟做義工,搵個精神寄託,我知道成皇志同咗靜宜一齊,妳好唔開心,但係依個係事實嚟,妳點都要去接受架啦!」

楊鳳瑤臉色一紅,神情激動地道:「成皇志同邊個一齊關我咩事嘖?佢又無錢、又唔靚仔、又乞人憎,我鍾意啲好似瀧澤秀明咁嘅靚仔。」

「但係之前嗰個籃球隊隊長羅忠訓追妳,人地高大靚仔,妳又去拒絕人,話自己有心上人。」

「好,我承認我係對嗰個死仔包有少少好感,但係學姐妳咪又係暗戀佢,一直唔肯講。」

「鳳瑤,我…邊度有啊?」

「學姐,妳唔駛唔認喇!我明明見到妳幾次偷偷走入厠所喊,妳夠膽話唔係因為佢。」

「我…唉,我配唔起佢,其實佢依家同靜宜一齊幾好喔!佢地兩個成績好,又有音樂天份,好多野都好夾!」

楊鳳瑤瞧見柳豔神情落寞,便道:「學姐,妳苦瓜乾咁嘅樣,靜間會嚇親啲公公婆婆架!」

柳豔聞言努力在臉上擠出了一點笑容。
邊左做大波學姐死
變左做大波學姐死
變左做大波學姐死

唔好死女角得唔得
學姐ggg
變左做大波學姐死

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞