(校園、穿越、奇幻)今年我三十三歲,回到了1998年(7)

1001 回覆
195 Like 2 Dislike
有文
Nice
陽氣盛,我最初打算放入差館啊
春巴 我掛住你個故 掛到發夢都夢到房待農同成皇志

發夢房侍農俾朱斌仔d人追斬 本身約咗房侍農同成係我屋企傾嘢
佢兩個上去先 我係樓下 聽到d人揾佢 我即刻wtsapp我媽 話有人上緊嚟 但有人刮緊房侍農出嚟 要叫佢䁥埋
係我個夢嘅設定 間屋近廁所有個3格x3格嘅locker 原來佢䁥咗係最上層中間果格 咁就冇事
之後係點我又唔記得

有冇條件加類似嘅情節落故

佢兩個上去先 我係樓下 聽到d人揾佢 我即刻wtsapp我媽 話有人上緊嚟 但有人刮緊房侍農出嚟 要叫佢䁥埋
係我個夢嘅設定 間屋近廁所有個3格x3格嘅locker 原來佢䁥咗係最上層中間果格 咁就冇事
之後係點我又唔記得

多謝絲打咁掛住我個故

你地嘅意見我會認真考慮

希望你地繼續提供意見

之後係點我又唔記得

多謝絲打咁掛住我個故

你地嘅意見我會認真考慮

希望你地繼續提供意見

我講我個夢俾個又有睇你故嘅fd聽 佢都話我痴線

加唔加到都唔緊要 最緊要keep住有故睇就得
支持春巴

之後係點我又唔記得

多謝絲打咁掛住我個故

你地嘅意見我會認真考慮

希望你地繼續提供意見

支持春巴

導多啲朋友一齊落坑

唔該

之後係點我又唔記得

多謝絲打咁掛住我個故

你地嘅意見我會認真考慮

希望你地繼續提供意見

支持春巴

導多啲朋友一齊落坑

唔該

已經追左半年了
In 春巴 we trust

之後係點我又唔記得

多謝絲打咁掛住我個故

你地嘅意見我會認真考慮

希望你地繼續提供意見

有啊
幾時叫我執行師父命令,幫志志分擔一下d 女?

之後係點我又唔記得

多謝絲打咁掛住我個故

你地嘅意見我會認真考慮

希望你地繼續提供意見

有啊

等下啦你

之後係點我又唔記得

多謝絲打咁掛住我個故

你地嘅意見我會認真考慮

希望你地繼續提供意見

有啊

等下啦你

等下即係有機

之後係點我又唔記得

多謝絲打咁掛住我個故

你地嘅意見我會認真考慮

希望你地繼續提供意見

有啊

等下啦你

等下即係有機

等等下通常就冇咗
朱斌仔會唔會女女女呂iPad?

你擔心其他女好過
iPad有背景喎
「吓!師父…佢有咩講啊?」

我繼續胡扯道:「佢話查過你對上祖宗十八代,發現你對上有幾個祖宗做咗壞事,佢地種嘅因,惡果要你今世去承受,就以你第十八代祖宗為例,當年佢叫雞唔畀錢,方孝孺幫佢找咗條叫雞數,所以你祖先畀人拉去斬頭,都算還番個人情畀人。」

「吓!叫雞唔畀錢,喺依家嚟講都係食霸王餐咁上下罪名嘖,唔駛斬頭啊?咁何況叫雞唔畀錢嗰個係我第十八祖宗,關我春事咩?」

「咁又唔係咁講啊!師父話你太太太太爺當年調理農務有功,鬧飢荒嗰陣,救活唔少災民,你今世先可以得到生擒賊王嘅功勞。」

房侍農質疑道:「吓!師父真係咁講?」

「咩唔係啊?世事冥冥中自有主宰,你諗下你開四槍打到嚴喫灰屎忽開花,依個係你人生最嘅運氣;而可以解你大劫嘅人,關鍵又係喺個屎忽到,你唔係咁都發現唔到啊?」

房侍農恍然道:「有道理。」

這些命理玄學往往都是有穿鑿附會的成份,信則有不信則無。

房侍農追問道:「咁師父有無講點去化解我依個劫啊?」

「師父話,既然你同佢有師徒之緣,佢就唔會睇住你去死,仙界同陰間嗰方面佢就會同其他神仙啊、閻王啊疏通下嘅,但係你自己都要廣結善緣,做多啲好事,唔好亂賭錢、打少啲飛機、多啲聽我依個師兄嘅說話咁囉!」

房侍農頻頻點頭,未幾臉上出現了一絲難色,道:「打少啲飛機唔係問題,但係咁喎!師兄,我差人幾條街數,我唔去搏一搏,點還錢畀啲財仔啊?還唔到我可能連差佬都無得做啊!」

「依家叫你唔好賭咩?只係叫你唔好亂咁買嘖!師父話明曼聯今年做硬三冠王,你係要同師父打對台,都係唔好喇!你依排都係唔好賭住,等師父進一步嘅指示先啦!」

「吓!咁唔賭錢我無咩世藝喎!」

「你當差架,好心就畀啲心機做好依份工啦!個個差佬好似你咁,香港就仆街啦!」

「吓!我都開門見山同你講咗,我係得咁多料之嘛,我最大嘅希望,就係平平安安等咬長糧。」
現在我與房侍農同坐一條船,他的職級越高對我越有利,我可否以預知能力去幫他一把呢?三大賊王中葉炳強已死、嚴喫灰在赤柱吃皇家飯,現在只餘下那個不知去向的桂丁紅,如果我可以協助房侍農破獲多單大案,應該可以令他的職位扶搖直上。

「你點可以咁無大志架?你依家身為睡仙派嘅二當家,有責任去光大我地睡仙教嘅門楣,師父同我講,話以你嘅資質警隊一哥就做唔到架喇!但係你幾代祖先都係調理農務,膊頭有朵嘉禾花都唔難嘅。」

房侍農訝異道:「膊頭有…花?我得咩?」

「咩啊!依家你質疑師父啊?師父神通廣大,師父話你得,你就一定得。」

房侍農激動地道:「師父識咗我無耐,就對我咁好,師兄,我幾時先有機會可以見到師父佢老人家啊?我想親自去多謝佢。」

我拍了拍房侍農的肩膀,道:「嗯!其實我都擔心師父孤伶伶一個人係下面,難得你咁有孝心,你想見師父好簡單,你死咗去落到下面咯,就可以長期侍候佢老人家喇!」

房侍農乾笑了兩聲,道:「哈哈,師兄你真係識講笑,諗落我地光大睡仙派門楣,先係報答師父最好嘅方法。」

我道:「嘩!午飯時候都差唔多夠鐘,我返去先喇!」

此時,一名尚天的女學生經過,一陣叮叮的金屬碰撞聲響起,我不禁看了一眼,我的焦點由那尚天的女學生轉移到她的書包,最後落在她那吉娣貓的鑰匙扣上。

我心頭猛然一震,那單恐怖命案的情節緩緩在我腦海裡浮現。

(待續)

你擔心其他女好過
iPad有背景喎

有madam照住
其他女仔有危機
hello kitty 出埸?!

當年睇報紙嚇到我仆街

當年睇報紙嚇到我仆街

唔係喎 我好似撈亂咗 我出返去先

講咗咁耐終於出場喇
Daily push
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞