(校園、穿越、奇幻)今年我三十三歲,回到了1998年(7)

1001 回覆
195 Like 2 Dislike
推推推
留名支持
推呀
留明
文呢
聽日先出

今晚抖下先

返六日工好Q攰

仲有2個半鐘
運氣並不會長伴在一個人左右,原本庸庸碌碌的房侍農,當一位巡警還可以,但當他被調往中區的重案組,需要面對複雜的人事關係及沉重的工作壓力。

結果不足半年,苟雄再也容忍不了房侍農,將他調離了中區警署,每次去到新的工作環境,他的上司都是對他的工作能力感到不滿意,經多次調遷,他被調到梨木樹警署,總算暫時在這裡安頓下來。

事業上屢遭挫折,讓他以賭博來減壓,可是運氣漸漸遠離了他,經常都是輸多贏少,初時他只是投注賽馬、六合彩,最後過大海、去大檔、投注外圍波馬,輸了便希望可以贏回來,賭注亦越來越大,現在他連本帶利欠了高利貸數十萬元。

最近他惡運纏身,他想找那個玄學大師指點迷津,豈料那位大師在兩天前吃豆腐時,豆腐噎在喉間,窒息致死。

他記起了大師說他今年有大劫,除非找到擁有明月流星的人,才能夠讓他轉危為安,於是他便一直尋找這個關乎自己生死的貴人。
「…就係咁,我最近就搵緊一個籮柚有條線嘅人,大師同我講過,我大劫嗰年嗰個解劫嘅貴人就會出現,近排我成日去偷睇我同事同朋友個屎忽,睇下佢地有無一條痕喺屎忽度,但係一直都搵唔到。最後我記得你條友神神化化,成日話曼聯今年做三冠王,我就喺度諗,唔通你就係化解我命中大劫嘅貴人,頭先我除咗你條褲,你真係有明月流星,化劫嘅人終於畀我搵到喇!」

我記得我中三的時候屁股生蛇,相信那條劃過明月的流星就是生蛇後遺留下來的傷疤。

我打量著眼前的房侍農,他居然這般相信這些江湖術士,如果那位大師這麼厲害,不知有沒有算到自己會被豆腐噎死呢?

雖然房侍農的故事頗為光怪陸離,不過房侍農的樣子並不像作假,他連僥倖生擒賊王,這麼有失威風的真相亦告訴給我聽,認真想想他並沒有騙我的理由。

我道:「咁你依家想點喔?」
房侍農嘆了一口氣,道:「唉!近排我頭頭碰著黑,除咗賭錢輸到仆街之外,早幾日前,我仲差啲畀車撞,行行下街都差啲畀玻璃樽扑中個頭,我知道大師批中晒,佢話擁有明月流星嘅人,一定係大富大貴嘅命格,只要我同嗰個人結緣,沾染上佢身上嘅福氣,我就可以扭轉乾坤,否極泰來,所以我想同你上契,做你契爺。」

「痴線!你條友想做我契爺,我無興趣。」

讓房侍農這麼一個爛人當我的契爺,我真的接受不了。

房侍農鍥而不捨道:「你覺得咁樣唔好啊?我都唔介意同你同輩,一喺我做你契哥喔!以後有我照你,無人夠膽蝦你嘅!」

「你食屎啦!調轉就差唔多。」

房侍農訝道:「我大你廿幾年,我要調返轉做你契弟?」

「超!依家有大劫嗰個係你又唔係你,點解我要做你契弟啊?你唔鍾意就算喇!」

突然我想起了剛才朱斌仔派兩名手下來為難我,雖然我僥倖避過一劫,但我相信他並不會就此罷休,一定會再想方法來對付我,房侍農好歹也是一名警察,如果我和他建立了交情,朱斌仔怎樣亦有些顧慮吧?
正契弟
之前我還向榮仔說教,要他建立人脈,現在這麼好的人脈送上來給我,我居然拒諸門外。

正當房侍農再想說什麼之際,我「驀然」現出詫異的表情,道:「呃!我記起喇!師父同我講過,嚟緊我會有一位年紀大過我嘅師弟,唔通佢講嗰個人就係你?」

房侍農愕然道:「你師父?你師父係邊個?喺邊度啊?你快啲帶我去見佢啦!」

「我師父叫陳搏。」我搖了搖頭道:「可惜,我只係發夢先見到佢,我帶唔到你去見佢。」

「死仔,你依家係咪玩阿叔啊?」

我差點忍不住笑,連忙別過頭去,道:「我知道講出嚟,好難有人相信,但係我所講嘅全部都係事實,啲人叫佢睡仙。」

「等陣先,你師父係睡仙陳搏?係咪呂洞賓個朋友啊?」

「嗯,你識得我師父嘅咩?」

「我細過老豆帶我睇大戲八仙過海、八仙報喜,有依個咁嘅角色出現,係呢!點解你會識到佢嘅?」

於是我把誆呂靜宜的那個遇見陳搏的故事略作修改,向房侍農說了一次。
「…前幾日我夢到師父,佢老人家同我講:『阿志,要光大我地睡仙派嘅門楣,淨係你一個人嘅力量係唔夠架!嚟緊我會再收多位弟子做你師弟,不過依個世界好似你仙緣咁深厚嘅無乜邊幾個,我好難直接同佢溝通,要你代為師傳話,為師話畀你聽你師弟嘅特徵…』。」說到這裡我略作停頓。

房侍農追問道:「睡仙佢點講啊?」

「師父話我嗰位師弟比我年長二十歲以上。」

「係啊!係啊!我今年四十歲喇!你得十幾歲,我你廿幾年啊!」

「佢仲話佢祖先曾經做官,但係最後枉死。」

「係啊!係啊!我祖先佢同個大官叫過一兩次雞,條友畀人誅十族,我祖先畀人拉埋去斬頭,好明顯係冤死啦!」

「佢仲話我嗰位師弟係人生最低潮嘅時候遇到我。」

「係啊!我依家賭錢輸到仆撚晒街、份工就嚟畀人調去守水塘、出街差啲畀花樽扑頭、過馬路差啲畀車車死,我黑到咁仲唔係人生谷底啊?」

「嗯!聽你咁講又真係黑過墨斗喎!不過最後一樣野,佢話我依位師弟隻左手好有力,因為經常自瀆,咁你係咪成日打飛機喔?」

房侍農聞言面有難色,道:「後生嗰陣,我一日打三次,畀啲朋友叫我做槍王,但係依家年紀大,一個禮拜最多四五次咋!」
「嗯!睇嚟師父所講嗰位師弟好大機會係你。師父同我講過,如果我遇到依個疑似師弟,叫佢齋戒沐浴後,等待夜晚晨勃,然後將沾有佢精液嘅衣物用化寶包住,寫上你出生嘅時辰八字,喺午時,陽氣最盛嘅地方化咗佢,之後佢老人家會同我神交,話畀我聽個結果。」

房侍農道:「吓!要夢遺啊?打飛機得唔得啊?」

我板起了臉,道:「放肆!你當師父佢老人家係七日鮮啊?打飛機?」

房侍農有點疑惑,問道:「睡仙佢真係咁講?佢點解要咁做呢?」

「師父依啲仙人自然有佢用意,點到我地依啲凡夫俗子去測度?」

「嗯!有道理,要我做你師弟,我都易接受啲,契弟就真係過唔到自己嗰關。」

我有點詫異,看情形房侍農好像接受了我的鬼話連篇。

房侍農一臉期盼問道:「師兄,咁我依家有啲咩可以做啊?」

我心想:「依家你最緊要做係驗下個腦啊?咁嘅大話都信到十足,乜依家智商低過九十可以當差嘅咩?」
此時,剛才那兩名找我麻煩的金髮少年從遠處走來,喊道:「成皇志,你唔駛唔認喇!我地唔會再畀你昆到架喇!」

兩人走到我面前,那名手拿一個盛著不知名液體杯子的金髮少年,罵道:「仆你個街,明明你就係成皇志,又唔認,仲點鳩我地遊花園,搵咗你粒鐘先搵到你。」

房侍農問道:「你啲朋友啊?」

我搖頭道:「朱斌仔啲靚,嚟搵我麻煩。」

兩名金髮青年好像此時才發現房侍農一樣,一人道:「阿叔,你邊度啊?彈開啦!信唔信打埋你啊?」

房侍農掏出了證件,道:「警察啊!」

兩名金髮青年見狀立時目瞪口呆,房侍農問道:「個杯裝住啲咩?」

房侍農見兩人默不作聲,便道:「係咪要喺臭格住返兩日先肯出聲啊?」

「可樂嚟架!阿SIR。」

「淨係可樂咁簡單?」

「我吐咗兩篤痰落去。」

「我加咗幾舊鼻屎。」

「哦!你地兩條友諗住用依杯野淋人?依家畀兩條路你地揀,一係飲咗佢,我當咩事都無發生過,一係就跟我返去差館,扣留你地四十八小時再落案。」

兩名金髮少年面面相覷,片晌,一人一半把那杯加料可樂平分。

「阿SIR,依家我地走得啦!」

「你地返去同朱斌仔講,成皇志以後我攬,朱斌仔要玩野嘅話,我就同佢慢慢玩。」

兩人走後,房侍農笑容可掬道:「師兄,可唔可以畀個面我,以後有其他人喺度嘅時候,我叫你阿志,你叫我阿SIR;無人嘅時候,我地先以師兄弟相稱?」

我愣了半晌才道:「哦!就…咁決定啦!」

雖然我對警察的觀感一般,但始終他們是香港唯一的執法力量,我可以嘗試影響這個房侍農,灌輸他正確的觀念,讓他成為一位好警察。

(待續)
嘩!

今日打咗成三千宇
加油
收左一位徒弟

有文有文
契弟農叔
收伏房侍農
今集咁有喜感
春巴狀態回勇
呢一集真心笑左 幾好睇
好撚好笑
留名先
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞