工程人 你地用咗幾多先考到牌?

687 回覆
9 Like 73 Dislike
會計分開咁多次考 工程就一試定生死
而且做得big4 都有起碼成個月study leave比你溫書
做工程就咩study leave都冇
3年考到CIBSE
7年考到牌?
你仲勁

24歲就有牌
大家讀書果陣係咪成績都唔差
柏克巴你都唔識
佢出過post教人考牌
我有睇
大判考到牌人工都跳幾個pt
雖則大判有冇牌都唔係好緊要
Btw 想問下大家考完牌仲有咩牌會想考埋放係卡片呃下人
Structural 係咪差過civil 好多 工時長人工又低
打工嘅話 structure 唔會比 bs 好好多
不過 structure 有牌可以自己開檔就唔同講法
自己開檔姐係點? 自己開公司接job?
yes, 同埋str 可以走去做developer
識人既話間唔時又可以接下d freelance
不過正職就比civil 辛苦好多
同d contractor 熟同d sub 仔熟
搭得通天地線,咪有生意做
Civil有RSS ARE逃生門 冇牌都可以上到55k
structure 冇呢支歌仔
加上civil 喺civil job係lead consultant 大權同易做啲
Structural 比architect 食住 又低人工又狂ot 跟archi 改野
最後就係 Civil又易考過structure 好多
ICE 7成passing rate , 可以 trans返hkie
IstructE 已經同hkie 斷左互認
考hkie structural 好似話得兩成passing rate

你諗你
仲要無structural 政府AE考
肯定有後台啦
Civil client位點都多過str client位啦
civil client 位咪得正苦
前兩點認同
考牌個到,其實str 都可以走去考ice
不過冇行scheme 要寫多份report
Hke Mtr AA 都有位
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞