工程人 你地用咗幾多先考到牌?

687 回覆
9 Like 73 Dislike
IstructE 真係冇乜用
Builder 佬得hkie builder 牌,都好似做到RPE。但依個牌好似冇用。

Builder 考公廁ciob同hkicm
Builder 一定入hkicm, 由其是依家推到 construction manager 專業化咁行
有hkicm 都唔值錢,考到AS 就值錢喇
AS 係跟公司,考到只係有張免死金牌
AS 係跟人,用嚟代表間RGBC

考咗一次你轉去邊間公司都可以上名做返AS

叫價都唔同啲。

前提係你要昆到第一間公司肯舉你上去考而你又考到
轉番去ice
ice只會俾張廢cert你
冇chartered civil engineer
我見 好多AS 做野 比人個感覺 好似個牌淘寳返黎咁
我估個難度應該不在個考試 昆到公司簽就得
死亡之後6年
轉生之後6年
想知BSE考CIBSE
除左讀master,仲有咩方法過到個further learning 個個要求
幸存者偏差
得真係考到出聲 咪覺得易
你平時上下公司d training, 學會d seminar
或者考beampro/leedAP 都係further learning
現實係每team每個project都冇幾多個有牌
未考3x, 考到4x, 跟著咪慢慢上

5x,6x 咁
老老實實, 其實真係唔難, 睇清楚人地個要求, FIT落去就得
年齡都係
4年
宜家over 80k
小妹意思係Builder 佬有冇辦法做CEng (係未得CABE 得?)
我諗除左擔心考唔考到之外
好多人都仲擔心 點解咁辛苦考完 人工都仲係咁低

人工都係唔及當年做EO MT 主任 big4個啲朋友
真係,我當你好叻仔三年半直接pass ice 再望下做big4果班,係同屆既每一個人都高人工過你呢位「叻仔」,就知有幾灰
搏下 cabe 同 ice, 最接受 builder
不過 builder 不論香港定英國都唔洗 CEng
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞