工程人 你地用咗幾多先考到牌?

687 回覆
9 Like 73 Dislike
Pcll grad 未聽過少過30k
未就係 條友死都拎law入面最撚垃圾嘅當係norm
IT fg >50k 路過睇完想笑鳩你個cap
你問下d法律界朋友咪知
照你既講法, 有牌engine做左5-6年, 絕大部份都過50k啦
管理個班仲垃圾 人地問你幾耐做完 又係是但up 搞到公司班人做到pk 自己都唔識遇數
呢行d仆街好多都唔教人
老實講公司唔係學堂,主要係受薪做嘢,唔係受薪學嘢。學嘢要比錢,好似讀U 咁。人地唔教都無可口非,如有人教就際遇好。
D人唔教不外乎
1. 驚你叻過佢
2. 自己都唔識
3. 自己都無人教,想你同佢既際遇一樣
米on9 la 學校都唔會教工程做d野

一間大公司應該有基本自己guideline 同 standard

manaul ,有d好基本計數野應該有,因為方便人做流水作業,你沖珍珠奶茶都有個步驟 同要求

多數唔教ga人 係唔識教人,因為教人同自己識係兩樣野。
大把人出面叉左直接政府E
正正常常都三年叉左
等多兩年開位就入政府E
同話engine好境啲人講 e&m係咩料 啲人就啞撚左
因為同civil嗰班跟本冇得比 而屌得最勁既多數就係e&m撚
E&M啲價講出嚟等俾人笑咩,慳返啖氣OT算啦
CLS擰lawyer比
人地soli唔怕OT係商做compliance睇contract過10易過你N展私人多多聲
想hea接case搞普通買賣樓,結婚都一定唔L至5皮。仲未計做法律諮詢、顧問又可以逐個session計

咁當然你話讀到PCLL個難度同比例我覺得要擰政府N展比
LLB三間U出幾百個,仲有London u遙距同各大JD及海歸同你搶PCLL
師兄,介唔介意去睇下明愛,東大,OU nursing收幾分同畢業人工幾多先
順手睇埋呢堆既social work 收幾分同人工
睇埋工程收幾多分特別係語文
工程收分的確唔係最高個堆 但入到HKU同UST工程既話 就應該都有其他選擇

而且唔係只係計入U個下既
入左工程呢條路後 你會一直都比其他人付出得更多 但收獲比其他人少更少
係 現實中 根本冇人唔後悔做左工程呢行
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞