工程人 你地用咗幾多先考到牌?

687 回覆
9 Like 73 Dislike
好明顯係上左岸啦
助理環境保護主任 (Assistant Environmental Protection Officer) (AEPO)
總薪級表 第16至21點
($33,350 - $42,545)
環境保護主任 (Environmental Protection Officer) (EPO)
總薪級表 第27至44點 (跳薪點: 第29,33,37點)
($55,995 - $110,170)

工程scheme有咩可唔可惜
佢淨係AEPO入職都3萬3 你行工程完scheme有冇3萬
升1級已經5萬6 坐到11萬退休 大部份工程狗5萬6都封頂啦
老實講 依個位仲正過政府E
E都要grad e入職 再ae 先上e
aepo一入職就坐正 仲要脫離工程依行
但係consultant到做,如果升到做team head,同呢啲濕鳩主任有冇得揮?
EPO 都一樣可以再上 仲未計housing
但私人公司有housing reimbursement 啵可以幫手扣稅
仲未計你要考牌,master, Logbook,OT 嗰啲時間
你不如話第時出嚟做RSE /RGE/AP咁就應該可以贏
咁用年紀計數就最實際啦
22歲畢業 當你行左2年scheme然後斷scheme入epd
24歲aepo pt16 $33,350
最保守 淨係計每年跳pt 計到去到aepo頂先升你職
29歲aepo pt21 $42,545

30歲epo pt27 $55,995 再另加2萬蚊房屋津貼
中間有跳薪點: 第29,33點
35歲epo pt34 $74,515 再另加2萬蚊房屋津貼
上面條數仲未計政府每年有通漲調整

你話計consultant 35歲做唔做到所謂team head
淨係計機會 aepo/epo個編制有~500個位
再上sepo有~160個位
你consultant team head 香港有幾多個位?

呢啲濕鳩主任 有機會我即刻狗衝唔好同我搶
有冇牌唔係重點, 有牌都大把廢人
幾時有director入e? TD就有一個半個
但佢斷左scheme,咁姐係好考唔到牌啦,咁咪移唔到民?今時今日,做過政府工外國政府唔會要啵,值咩?今日就話政府高人工姐,但香港個勢頭都跌緊,黎緊幾年唔好話會唔會加通脹,減人工就梗架啦,私人工好似靈活性大好多啵
政府有樣好 就係人工冇得吹水 成個薪級表放出黎任你計數

consultant應該識計數架 咪開個excel出黎計下自己條path
35歲去唔去到7萬幾
明明係工程界金字塔頂既逃生門 講到係濕鳩主任
logistic engineering 有無出路?
我屌你老母
就係信咗呢句
咁你就唔係計緊錢銀野啦
你有政治考量 一定係入政府衰架

單計人工 冇父幹 35歲做到月入9~10皮野 已經算係人中之龍啦
但如果佢完左scheme,再考埋牌去政府做工程師,睇CSRADAR話有point 32啵,咁AEPO都好垃圾姐先得個point 16。。。咁都唔係出手低?到AEPO做到Max都係得point 21咋啵⋯⋯咪姐係同環保督察max一樣接近閪撚晒既case scenario啵
師兄 你知唔知aepo同epo係同一編制架
姐係唔洗搶位 夠期就會升
我上面計條數已經係最worst scenario
叻仔果班3年試用過左就act epo

點解我會話好過政府e
係因為政府e條入門path 係 grad e -> ae -> e
中間又要交功課 又要讀書 又要考牌
aepo上epo差唔多bypass曬依d濕鳩野

冇錯 街外人考到政府E 入職就係pt32 $70,465
問題係 政府親生仔快d 定 街外人考完牌再考政府E快d?
知唔知依家搶直入政府E果班係咩人有咩背景

最後唔係咁傻鳩用環保督察同主任位做比較
姐係警察藍衫同白衫 你點比較
環境保護督察 總薪級表 第8至21點 升盡要幾多年時間?
助理環境保護主任 總薪級表 第16至21點 依度又要幾多時間?
講野之前用下腦先
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞