工程人 你地用咗幾多先考到牌?

687 回覆
9 Like 73 Dislike
做十幾年先跳到7皮 你唔係升唔到pm下話
教書先12個月糧
你應該計少咗政府薪酬調整
十幾年後max都唔會係7皮
但私人市場可能仲係停留係7皮

利申:
我係垃圾廢柴
應該一世都搵唔到7皮
正名裝修牌啦
正常E&M 做consultant
幾年之後考到牌就升得好快
之後入 client 做E&M apm/pm 就坐底60-70k 啦
邊有咁理想呀師兄
個個都幾年考到牌仲入埋client做Apm/pm 咩
無嫁喎 唔係hku ust poly呢啲grad 其他果啲係陪跑嫁啦
護士唔係rn咪又係低人工
E&M大把你講既其中一間grad
一樣好梅
E&M 就唔計mech/EE啦
淨係計BSE
得PolyU 同HKU
睇黎mech 同ee 先係工程界地底泥, 連e&m 都稱唔上
你睇下E&M全寫係咩先
Mech EE 做大野嫁麻 飛機大砲火車發電跑車
無啦啦走去做 E&M installation

會唔會太過份

同 civil grad 走去做 裝修或者
CS grad 走去做support 有咩分別
香港撚有飛機大砲火車發電跑車整咩
仲有thei 呀 師兄
事實上私人工同政府調整係on par 你睇返十年既政府調整同整體中位數,所以永遠比係拎市價去比係最合適,ie 做左十幾年既工程vs頂左七皮既老師

Btw唔同行業好難比較特別係有薪酬表同純私人市場

等睇人話你係個別例子
唔一定要起樓先有pm位
FM 既pm搶到傻
E&M點解要係construction 個pool入邊比人撚
Btw 我一樣你既quali都冇都係咁既人工
你係咪要諗下你係咪underpaid 而唔係我地人工低
大佬,你連登傳奇黎架,I勿can有冇考
咁用個比例去比較囉

護士:100%去到50K+,升去資深護士100%去到70K+

教畜:100%去到70K+

E&M工程師:??
thei 都計
咁工聯會水電課程都得啦
識做既話我覺得係,起碼多勞多得先
搵到咁上下可以自己接job
有時通宵做幾粒鐘野又charge 個客成皮
唔可以講交垃圾
只可以講份野唔完美
https://youtu.be/8NsZaJoZ1NM

工程界立法會選舉論壇
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞