工程人 你地用咗幾多先考到牌?

687 回覆
9 Like 73 Dislike
請問未考牌無乜survey經驗,如果想做返survey related工作,而家叫緊咩價錢?(所謂儲經驗階段)
8-12k 左右
要under幾耐? 有無寫實幾耐先考得
佢地已經痴撚左線 差在未講工程>medic
個爛鬼schemeA除咗綁住你做三年汪汪外,你覺得有咩用?

考到正苦工都少好多煩惱啦
又咁講
淨係計做client/PM/site management嗰班真engineer待遇其實唔差過lawyer
可能會同入唔到pcll嘅差唔多 但入到果d基本上係另一個level
考牌唔洗寫多篇薯仔文
我識嘅人都有好多冇後悔入工程喎
career前中段黎講
上面嗰班engineer講緊30歳左右60-100k
PCLL出黎咪都係差唔多(corporate嗰班另計)
做consultant 既 基本上除左考牌無咩可能四五年上到40k 我都識人三年後直入政府𢭃七皮幾
做main con有機會得 本身入職人工已經高consultant 一截 因為工時較長同埋返星期一至六 四五年上到40k 係有機會 (我係consultant 薯仔唔熟main con)

人人行條路都唔同 做consultant 考埋牌都未必有40k 啦
入工程想搵錢唔好入consultant
入main con唔好嫌辛苦囉
實有架
讀到PCLL個班真係要比的確要搵engine top個班先有可比性

講到是旦執件N展都贏律師就吹大左,比你civil 5,60大把人已經開始卡關其他major仲難上
所以根本engineer呢個title就應該限制下
你睇上面個個話自己夾下野畫下圖都叫自己engineer就知
搵食邊有咁易
大判5年40尾
大波華做左law
真 仲有做bar果班仲誇張
有無師兄做緊寶嘉?有無評價
近幾年太多連登仔比Z巴洗曬腦,再加上連登成日9up話fg 50k
搞到e家d人日日都諗住打工係高薪又唔洗做咁

當見到現實同理想有落差,就開始抱怨
其實工程界已經比左大家好多機會同資源,希望大家好好珍惜
tbh 呢堆70-100k嘅工程師做第二行未必拎得番呢個人工
至少我無信心
p.s. 4年1take pass再坐多年 而家做緊RE
入到協興做咪三生有幸
30+歲先有$3X-4XK

屌你仲敢拎出嚟講

你同屆做護士教畜個的畢業就有呢個價

利:E&M
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞