工程人 你地用咗幾多先考到牌?

687 回覆
9 Like 73 Dislike
唔講專業人士 big4 audit9都唔洗9年啦
我識嘅engine狗我諗有3,4成都轉左行 包括我自己
香港engine係真係惡做
19grad唔俾考ICE
唔想考HKIE scheme都斷埋
係咪收得皮
咁惡估嘅話就唔會大部分人都仲做緊啦
你講到轉行好易咁
家陣大部分人都仲留係香港 咁代唔代表香港好好?
你轉下工又加幾k,好快過30k啦
真係好易,係你唔捨得工程份糧姐
成日話工程加人工慢,但又唔講工程流動性高,轉下工又加幾k
係架,香港真係好好,你睇下幾多後生仔想入政府
IstructE 同 HKIE 一齊考,
IstructE 一take pass, HKIE 要再考多4次
流動性高好多行都係 你唔好話it? It未仲高
工程你想快charter就要入乾收銀 但人工就低撚到仆街
唔入係升得快d 但無chat人工未又係好快到cap
真係唔明有咩好吹奏
點解?
Master?
唔想讀Master
陰鳩公,好彩早2年grad
人工係好快到cap,但人工高到仆街呢
高到仆街?屌你真心?
真心喎,當你一開始20k,做1-2年升職加人工,已經加幾k,之後再跳又加至少幾十%啦,之後做多1-2年又升職/轉工又加人工,好快>40k
明白少少錢對工程師黎講唔算得係咩,但工程師嘅人工已經高過好多人,請尊重
你呢度講梗幾多年呀大佬
都係果句 想快charter 就俾人壓人工
想要人工就難charter, 仲要上到40就難升 你如果覺得咁係高未ok lor, 工時又長 真係大把工抵屌過工程

你想呃下自己無問題 但唔好呃到d細佬又衝入嚟做engine
連登仔fg 50k咪覺得人地40k低囉
明嘅,連登仔一向都離地
Btw, 唔好轉做IT啦,睇下巴打嘅感想
唔想再做工程
https://lih.kg/beAugrV
#23 回覆 - 分享自 LIHKG 討論區
轉左好耐啦 無後悔過
份工又chill 又高人工過engine
佢無力學野嘅話一係公司西 一係就自己無興趣
即係幾錢人工
N展果時又幾錢
巴打你係個別例子黎姐,大把連登仔唔想做IT,日日話自己IT狗

都係做工程好
Engine果陣返左唔夠一年 20k左右
之前去左讀master洗底再嚟過
家陣第一年40k左右 計埋b 仔 50有多
之後*
有冇糧單黎睇睇
其實巴打本身應該對工程冇興趣,根本一開始就想做IT,只不過係一開始揀錯或者讀唔到姐
有興趣又揾到錢係好事黎嘅,但唔好入黎工程post挖人才
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞