工程人 你地用咗幾多先考到牌?

687 回覆
9 Like 73 Dislike
但big 4中後段贏工程成條街

不過人地個牌就嚟要政府批,而家個個都想轉acca牌
腥港國策一定益基建,餓唔死但好唔好做另一回事。商個邊金融外資走得嘅都走。
Big4中後段有咩特別好? 真係冇聽過
好彩升到partner/入到大公司做internal account咪好
同你工程撚升到director/ 去做政府client情況咪差唔多
比例上多過工程好多wor如果淨係以big4做比較,人地辛苦係真,但同樣能力肯捱機會同性價高好多

中段
人地唔捱得個批3年擰牌Am走都袋過4皮要搵hea位走易過工程好多。入得big4捱到頭3,4年係保你呢個時間咁嘅人工同職位,工程個個1A政府咩大判人工可能追到但中層4,5皮辛苦到hihi

講條尾商個邊根本無得比,人地政府一樣有TA位。公營HKMA証保監個堆論穩定同人工屌打你D咩MTR AA CLP HKE,私人保險公司銀行收返BIG4好多M以上之後過10唔難,同埋唔會好似pm乾收rss完一單要諗下一單

講最top工程除左開公司做老細根本無得比
打工玩到署長先廿幾皮,人地是旦一個salary partner連bonus都做到,好多都around 40歲。未計equity partner(要比就真係私人AS或者director)
Civil 要考過既 仲rra
不論pcb level chip level design
都唔需要牌照
未就係 以前仲可以呃自己 工程係專業人士 可以移民 唔好睇人工
家陣個個都移得 仲有乜理由留係工程
貪鐘意俾人撚咩
工程真係把撚
FG做顧問可以連20k人工都無
仲要行個濕鳩scheme 鎖死你三年做公司性奴隸
仲未計考牌合格率低嗰個問題

反正個個工程狗終極目標都係想入政府,倒不如一開始就用考牌行scheme寫logbook嘅心機去準備考政府工,乜鳩2a3o aco 入境海關考撚晒佢。你30歲叉左人工先得嗰30-40k,你考上面嗰啲都跳point跳到有30-40k
點會冇20k呀
30歲前肯定上到30k,做幾年轉下工都上到啦
唔係個個想宣誓入政府既............
charter又唔洗30歲既.......
大把人想入政府喎
去fg post睇下
咁你點樣知道有幾多人唔想入點得出"大把"呢個比例
再講讀得工程走去撈ACO都唔撚慌係工程有出頭啦
由佢啦 條友係果d 做果行就覺得果行好撚好果d
你叫唔醒裝睡的人
我講緊入EMSD果d喎,唔係ACO喎
我quote果條友講緊aco
唔好再吹奏商界人工啦 一定唔係咁高,大把人big4跳出去係減人工
sry

其實唔係想吹奏工程好好做好好搵
只係想講唔係你地踩到地底泥咁

上面有巴打講既護士教師無錯 starting係高
但係都係差唔多十年先加到5皮
RN 仲要cap左

講真 做工程真係唔可以講大富大貴 不過叫比下有餘 你追求財自唔駛做又或付出少少收穫多多另計

同埋近年consultant charter eng個價已經升到43 44k (Str / Civil / Geo) 好多人一完scheme 4 5年已經叉到
再者 so far我做過2間大consultant 而家見到d人咪又有7點幾已收哂

所以唔明點解要咁歧視engine
我咪就係做str team
得閒上沙田中央廣場二十樓或者one kowloon 16樓
我搵人開門比你入去睇
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞