工程人 你地用咗幾多先考到牌?

687 回覆
9 Like 73 Dislike
你現實問人有幾多係4, 5年可以去到40k...
個個做幾年就40k 既話唔會屌工程呢科啦 一早吹奏緊
我之前上司
3年經驗 HD+THEI 31k
5.5日 OT冇錢但有得補假
算唔算正常?
真唔真呀,無牌唔係咁易上40,我building survey底做contractor,title PC唔係BS個種西N展,可能你講個種有既。。
有但係咪個個得先atqtatat講到at least咁
civil+市旺搶人?
Civil未拎牌我都見過有40以上,但個d年紀都唔細,有返咁上下經驗,同埋civil/structural 好易搵工,跳兩跳都有啦、但我唔係
定係ice cream
可能我civil佬啦 其他discipline 可能有d出入 但唔會差好遠 唔信可以去搵工 依家出面無30中都唔洗諗請到個Engine返黎 有牌當然bargaining power好d 30只係完scheme傻仔價

做得地盤 比得你個舊錢就買起你長時間工作+任屌唔嬲+日曬雨淋 係你應得

呢行最衰就係鍾意壓榨 d人又受先搞笑 當去到一個位 公司唔睇你唔加你當你水魚既時候 就要轉公司 好似隻牛淨係做 永遠都係每年加你幾舊當施捨
4年40就高左D....
30中真係基本盤
5年30尾就正路
係冰
完全感同身受啦做呢行,我想掂civil除左讀返書或者返返起點重做都無咩方法做到,何況我survey底唔諗考牌都真係半紅不黑
我身邊既人全部都over 40 4-5年上RE 70k都大有人在
我6年經驗 無Degree,, Civil 都45K 個市好旺
Civil真係唔怕無野做,周圍都請人
DSE average 19-22分 有依個人工都唔錯
其實眼見就算唔考牌,你熟Contractor玩法,6萬幾7萬都唔係難。 當然,講緊依家旺市啦
原來咁好搵, 連登d post 仲係咁踩工程想人唔好入行, 屌那星
我揀嗰陣時候啲人話 十大基建完咗冇嘢做好彩冇聽本身諗住揀BSE
BSE 好景過civil
長做長有
冇錯civil 唔夠穩定 十大基建完咗冇嘢做BSE 長做長有依句說話揀科嗰陣時成日聽
分分鐘講到退休都講緊呢句
OU 明愛 東大 nursing都入到啦
連登仔成日害人架啦
我次次叫人入工程,佢地都負評我
AEPO唔需要.
只係有牌升EPO時會高pt過其他人.
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞