工程人 你地用咗幾多先考到牌?

687 回覆
9 Like 73 Dislike
姐係點?AEPO包生仔升到EPO?但人事既野好難講啵清一間得罪老闆無得升做死一世AEPO,咪同督察一樣max

第3點講到明,話要其他方面適合晉升,先有得升,佢咁到咁uncertain,肯定有蠱惑
你都係俾心機寫logbook ,run model ,入spreadsheet 同改圖啦你目標應該係RSE/RGE/AP到時咩都返晒黎
你冇朋友做緊?
人哋仲要大把in house training /上堂
咪話左識人好傻閪走去斷scheme,就係為左呢個濕鳩助理主任明明留係consultant考到牌都有 point 21人工,睇住佢一手好牌打爛
睇嚟你先係
?我唔係呢行啦
正常hku/imperial first hons grad,加啲政府,3A同埋contractor intern 喺CV, 同埋有上工程/hkie 既學生莊 就好易入到
咁最多睇埋你係咩consultant 大公司?
I mean 我唔係建築行業啦我係中同聚會聽到有條傻閪咁講姐,我地背後笑左佢好耐
我哋做緊呢一行 講俾你聽又唔信
救命啊大佬 柒左就認啦
你so call 一手好牌就係留起consultant行scheme A 笑到人仆街
你話計uncertainty ok
起consultant得罪老細點算?
考牌得罪panel board點算?
考政府E衰左點算?

依家人地一入aepo坐3年就act epo
同一編制下 衰既機會都極細啦

你就慢慢ff 起出面考完牌再過五關斬六將考入政府E
然後兩者都係pt44 ceiling

到底係假膠定點 點解可以咁on9
巴打 你真係有心機
Hkie 會長出完 Facebook屌GradE垃圾之後
連燈突然多左好多 工程打手
尤其吹奏consultant
我懷疑落左廣吿
真係痴撚曬線 你話有政治考量都話姐
依家年紀 錢 career path 都一次過計曬比佢睇
咁都仲有得嘈 仲話要留起consultant行scheme A
最撚搞笑係考完牌又係aim返入政府
咁你開波已經有機會入政府啦

當比假膠玩算 諗起都on9
Contract or permanent?
通常見我有個degree,班ARE都會態度客氣
perm
一樣跟point咁跳?
自爆問題一律唔答
依度不嬲吹奏 consultant,特別係果條風間
接連便是難懂的話,什麼「GE就是E」,什麼「能力不足」之類,引得衆人都鬨笑起來:連登裏充滿了快活的空氣。
廢人咪唔明 grad e做唔到一個e要做既野, train黎托柒? 唔通3年後完scheme/考到牌, 會突然進化?
我可以同你講唔會, 廢人乜都唔學唔做始終都係廢人
反而係個grad e做到e要既野, train黎托柒
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞