工程人 你地用咗幾多先考到牌?

687 回覆
9 Like 73 Dislike
呢條柒頭咩人 出黎同盧偉國爭有得爭咩
係囉 盧偉國資歴深咁多 有實力
仲切實了解工程界既需要
條柒頭完全冇得爭
主要係我完全唔知佢係咩人, 點投

條柒頭話自己係淺黃
班黃絲想搞臭工程界,我地工程界一向支持政府嘅

希望盧生可以制裁果d離棄香港嘅香港工程師,香港工程對佢地咁好,但佢地走去幫助外國勢力

仲有希望考香港工程師牌嘅都要宣誓,證明自己冇異心
40k算高 are you fucking serious?
明嘅連登fg 50k
工程已經好過唔少行業架啦
邊度好過唔少行業?你拎返啲有牌嘅職業嚟比較下
咩牌
23k
各有各好啦,不過喺連登一定係話做自己果行最差
連登仔要珍惜有嘅野,工程界真係對我地好好架啦
真 大家快啲加入 工程既大家庭
工程界墊低果堆你擔心黎把鬼咩
正正常常果啲用幾年時間就追平
打後幾十年升幅都跑贏啦
洗鬼人中之龍咩
咪就係 咪鬼用地底泥黎比啦
除咗scheme 頭兩年人工底少少
一出site /完scheme 已經平頭啦
一考到牌已經追過人地跳十年point
3年 CIOB
所以一定係讀poly bem / shitty cem
香港工程界有牌一般泛指 CEng / MHKIE / RPE
MCIOB / MCABE C Build E 都未算 "有牌"
師兄識貨
睇graduate survey report
Poly Bem / City Cem starting 仲高過poly civil/ Hku civil 3-4k
平均上到24k

正常完scheme已經32-35k
多兩年就CIOB 上pm 位就海鮮價
CEM BEM 入到大果幾間 main con trainee programme 挨得住就好快上到 apm pm, 人工應該超過同期 civil / str 果班 (除左入到政府 grad e 直上 pro grade 果班 civil / str)
Builder 主打果堆例如協興新輝,builder 都可以繼續爬上頂層,但金門果堆有埋 civil 就梗係 civil 食住 builder
都唔係 睇你既公司起大樓多定基建多姐
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞