工程人 你地用咗幾多先考到牌?

687 回覆
9 Like 73 Dislike
完全冇E帶住,直接由director 分單job比GE run 叫training?
之後咩GE=E , 咩duty一樣, 全部自己學到
所以咪全香港啲圖同數都咁垃圾
完全冇QA
之後個GE 用自己方法呃呃氹氹 入積同做site work
學壞手勢
仲以為自己好勁好掂
出事咪上新聞囉
GE = 廉價勞工
日日做埋d on9野, 跟住考個牌就變左專業工程師
呢堆on9 仔考到牌
咪變成佢口中冇料到既工程師
Run model ,改圖 ,入spreadsheet ,做reportclient grad E 就學足三年 唔係做足3年
之後上咗位
到有新入職GE
將啲錯嘅野教返人
或者做老屎忽
持著自己當日都冇人教打飛機
等個GE做壞手勢
你可以話個制度, 但唔係令自己變做一個廢人既藉口
我諗呢個制度行左十幾二十年, 之前既人咪一樣咁train
問題係垃圾多定少, 依家係大部份都係垃圾
問下自己學習態度同自學能力有咩問題先啦
醫生, 律師, 會計, 工程等等都係靠自己去學自己去解決問題黎train架
你話香港垃圾, 我可以同你講香港工程已經好撚勁, 垃圾既係你咋
以前有ot pay,
degree 得hku, PolyU, ust出黎, 人工出得起 你唔講?
經過03-08 年 叻既人全部走曬
新人冇人帶
Scheme A 又狗屎垃圾 degree都認
壓低gradE 人工
Ot pay 更加唔洗講

你走去怪gradE 質素低咗?
人地專業 starting 幾多?training 果陣上面有冇senior 睇住啲野先出街?

真係痴Q線
你剛剛fresh grad? 你知唔知係7-8年前先開始一路加, grad e人工加到萬八萬九, 仲覺得壓低左人工?
你講既野似係你幻想出黎 真心on99
做野唔係學校呀, 使唔使搵個阿sir miss日日幫你上堂?

starting, 大把會計律師低過你呀, 柒夠未呀
但人地入學分數高幾多
工程人 語文又唔好 DSE average 得19-22分 算係咁啦
Scheme A咪有ES
啲叻人走曬
其實都係工程界多佢啲19思想
趕走曬
audit入學未又係同engine差唔多
律師你係咪唔知人地trainee咩價?
人哋完2年就50k up 入你地最愛嘅政府過70k tim
account入學同engine差唔多? 可能依家係掛, 我畢業左十幾年, 以前高好多
律師大把做Local firm人工好低, 咪以為全部都好高啦, 做大狀有d直頭冇人工添 入doj好難架, 唔似engine咁多位
日文巴講得好好
E家d後生仔成日賴,唔肯認係自己心態有問題
又唔好咁講我
工程一家親,唔同崗位角色都有佢嘅作用,只要係工程嘅,我都支持,冇話特別吹奏邊個
佢傻架
你要咁講嘅話engine 都大把人唔係做grad e 就咁入ae 咁ae又好好搵?前途好好?
我唔知以前local firm幾多錢啦 但我唔覺得你用家陣grad e個價去compare係make sense
Bar無人工係因為做學徒 人哋做完搵幾多錢你唔講?
你要吹奏engine你都唔好用law嚟compare呀大佬
你完全乜都唔知又要9up, 都唔知你想講乜
乜都幻想其他行好好, 然後自己好慘
家陣grad e接近成兩皮, 心諗有咩咁差呀, on9少陣啦, 以依家班graduate既質素, 出到去做第二行搵唔搵到兩皮都成問題
駁唔到就轉移話題?
家陣係你自己用law嚟compare先
你就淨係係咁重複grad e 2皮 grad e 2皮
先唔講2皮高唔高 咁唔係grad e program 果d 呢
無scheme sponsor d人工你又唔講?
我冇轉移, 我係係話我唔知你up緊乜, 因為你講既野咩內容都冇
人地law的確唔係個個都高, 你自己一味幻想人地好好
我上面已經好清楚講左, 你on9完未呀, 我重覆多次囉, 大把做local firm做大狀既慘過做engine
2皮起薪, 過幾年考完牌4皮, 都唔好? 你出去做第二行搵唔搵到呀?
講乜9唔係grad e, 你正常degree畢業會唔搵唔到位行scheme? 同埋有冇行scheme冇關係架, 同一個post人工咪一樣, 你出黎做野未呀? 大把公司有人行scheme, 有人唔行, 有人斷scheme啦
個個有scheme行?你真係停留係十幾年前
家陣engine 年年加學位 scheme 位就得咁多 你同我講人人有scheme行?
無錯有啲公司係可以grad e 唔行scheme
但更加多公司係跟scheme位開grad e 位

引用大把做local firm做大狀既慘過做engine

呢句我就真係笑撚左
想要返啲正常gradE
限制返 三大grad 先行到scheme同埋 grad既人數
無限制既 你點屌都冇用
你係咪傻撚左? 邊間公司唔夠scheme位? 不如你講講邊間有咁既情況, 真心未聽過
同埋你講既"scheme 位就得咁多", 以我所知唔係, 可加可減既

另一樣就你去問下讀Law既同學, 做local firm, 做大狀, 做中資firm, 人工幾多先啦
照你咁講全世界都有scheme行啦屌你都on99

都係果句 你要compare就apple to apple
你係都要用law最伏果d都比咁我都無辦法
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞