工程人 你地用咗幾多先考到牌?

687 回覆
9 Like 73 Dislike
仲有行得 main con builder pm 條路基本上唔洗再諗政府 pro grade
做到 pm 就唔會下流做牛收貨
但 civil / str 做到私人公司中高層都仲係瞄住 pro grade
所以要衡量自己仲會唔會考政府
BEM私人搵錢咁多 邊有人入政府
Civil/str 出唔起錢先沖入去
builder上到RGBC AS 就夠做啦
Btw 好奇一問 T4 唔係我degree grad +5年 exp就上到喇咩 唔一定要CIOB
要認可degree
city cem programme 已經摺埋咗,得返poly 同 speed
Civil STR一樣上到
咁 city cem同poly bem都係認可degree啦😂 又唔係咩top up
改左名姐 換湯不換藥?
睇返hkie個 city arch. engine 係行bse scheme a
要人工再上一係跳去第間 main con, 一係跳去 developer 睇 construction
當年都唔知邊個仆街踩會計吹捧工程
考到牌入到政府/RE咪好過account囉
其實工程考牌有咩準備 (e&m)
唔係做construction design 係咪冇乜機會考到
感覺靠彩數多
唔一定做design
正常做EMSD/MTR/CLP/HKE 有rotation 同scheme A training
夠期就考到
所以就係睇背景多
同埋SCHEME A我都唔知有乜撚TRAINING
尻寫下LOGBOOK搵人簽名, 上下CPD
Scheme A 同學野無直接關係
程序野黎
尻寫, 跟住一車車LOGBOOK 運上去俾個SUPERVISOR 簽名
簽完運返落黎
HKIE到呢個年代仲要手抄logbook真係堅on9
明明大家都知本野無人睇又無用
ES睇
簽同睇係唔同
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞