工程人 你地用咗幾多先考到牌?

687 回覆
9 Like 73 Dislike
有排考咪幾好,做教書教得廢比人串,有牌都唔會俾人問3問4
9年經驗加有牌先49k個月
邊個話工程好pay
咁多正評
可以睇得出做工程對人工既要求係幾咁低
想知你做咩工 9年有5皮
講真 係香港有5皮都叫生活得舒舒服服
唔求大富大貴 都叫生活無憂丫
連埋條女果3皮 2個人8皮養埋各自老豆老母都叫唔駛憂柴憂米
差唔多,無牌 civil mc 6年 44k
係咁上下
ARE 都係咁既價
2個人8皮,要儲首期+供樓都係難攪
Scheme A 好似都係further learning
我diploma
朋友2+2 政府
番六日?
5日半 長短周
人地教畜同護士已經50K+
仲要work life balance
去做護士同教畜保證一定有50k+
就算你做到幾垃圾都好
護士5皮幾好多max唔升shift位比唔shift多好多
老師小學唔升max保證6皮幾,中學7皮幾tim
仲要人地一開波已經3皮幾人工

6,7皮人工N展乾收係難上到爆,老Con唔Pm都Site A la個個上到咩
不過連登個個都係RE同政府工程屍
工程轉一轉工都加幾成啦好快追番
識人斷scheme走左去環保署做咩主任,想問下佢咁係姐係點?上左岸定閪撚左?我覺得斷scheme好可惜
真係好可惜
公司有咁好嘅培訓,你居然咁對公司
行得scheme A嘅都係行內精英中嘅精英黎,點解要走呀
但斷scheme啵唔係個個都爭崩頭想行scheme架咩

利申:行外人
冇計,e家d後生仔中意入政府做,因為人工高
但其實行scheme,努力一段時間去考牌,到時你打橫行都得啦,d後生嘅唔肯捱,一陣都唔肯,唉 佢地唔明打好根基係有助之後嘅發展
政府有幾高人工?唔係話做批則個啲工程師,屌打政府架咩?
你知唔知邊個批則
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞