工程人 你地用咗幾多先考到牌?

687 回覆
9 Like 73 Dislike
工程 語文又唔好 DSE average 得19-22分 算係咁啦
通常靠數學 物理 M1/M2 拉高

唔解釋
自己睇

From:
Final Report of the Research Study on Hong Kong’s Building Services Profession.pdf
有冇 BS 電撚 chart 咗 iet? 洗唔洗讀 master?
我做緊啦
有牌咪可以做RE
轉下工好快就40-50k架啦
有無人講下其實唔入政府,拎個牌有無咩作為
RSS
如果唔係civil 撚?
E&M 一樣有RSS
咁charter 完唔入政府真係無咩意義
無牌,Ugrad加4年Contractor exp,今日收到offer上30,同意易轉工同一轉工又加人工,但完全唔識行contractor條路,同埋極度羨慕返五天工作嘅同行
好快就40-50k架啦,頂住呀
想5天工作又想考牌就做consultant 啦
PC 仲有無得上?有咩cert / course對行contractor有利?
正常四年可以考到ICE
六年可以考埋AS
BS可以考咩? IET?
而家仲讀緊個master, 出年先grad, 未諗考牌
行SCHEME 3年都唔止30了.........
Main Con, 落地盤, 4年 Exp, Site Engineer, 無牌
at least 40k 架啦, 無40都close to 40, 30真係做爛市
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞