工程人 你地用咗幾多先考到牌?

687 回覆
9 Like 73 Dislike
ES要寫comment 再簽client grad E做得幾足
仲要做presentation 同搞project
聽過有啲ES要個trainee寫埋comment佢齋簽
基本野啦, 大家都係做戲
雖然唔排除有 1% ES 好熱心幫你睇
搞咁大輪野,人地比番粒糖你拎個牌加番少少人工就當正人地神仙,奴性高到,岩架啦工程界就需要你尼D人做老襯,事實上人地就年年跳point,你就年年諗點加人工都未追到人
最近改左可以print出黎
其實如果好似ICE咁跟住d attribute黎train係幾好, 但HKIE太on9過時, 搞到十個有九個都唔知要train乜, 本logbook變左9寫
佢前年先學ICE咁寫左堆attribute for考牌/report
但係啲attribute寫到1999咁
我識個assessor佢話佢自己都睇唔明
你睇返人地ICE個9大點寫得好簡單清晰
hkie 考牌真係唔撚知考乜
developer 做archi就話姐
civil/structural 比你食埋bonus拉平均都唔知有幾多個平到政府E max,人地食埋housing 個10年再多2,3皮一個月
一係長遠比你考到RSE RGE AP
見過最後生既RSE 幾多歲
如果有RSE RGE 做Developer PM 可以有倍數max 政府E人工
咁developer PM至少都攞啲政府CE/PM黎比先公平既
不過政府不嬲起薪高頂點低
Director grade惡做得黎人工跑輸私人市場
就算係其他專業/AO都一樣
揀得入政府做就預左餓你唔死但係唔會搵到大錢
政府chief或以上係有機會直接對777/局長處長級或者上立法會被人屌
性價比最高根本就係唔升#haha#doEEE有咩事上面屌落嚟一定係SE食哂先E夠無恥躺平中間個SE先煩

呢個同techgrade倒轉tech一嚟升人工百分比差得遠,二嚟上面d大幫CTO真係純搞人事野Pro壓落去佢都係屌個PIOW同搵判頭老細傾計

私人工程屍擰到個d quali可以打風流工,接freelance。用嚟講數同入則簽名,吹到好大責任咁,
紅磡站個AP,大圍柏莊個RSE釘左牌未次次都係大判sub仔祭旗
正常 入Emsd 兩年 training 之後已經38k
四年考CIBSE 直上70k
喺 training 緊輸兩年
師兄你幾多年經驗?業主黎講算低喎
主要係佢要打巢外國d top up,宜家thei ou 開唒HKIE accord ,佢咪搞尻d外國學歷
大把叉他BSE先3-4皮
有冇 BNO? 英國缺工程師喎
KONG U BSE已成歷史
ME 咪又係做BSE
THEI 屎極HKIE,吹佢唔脹
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞