到底我地比intel 撚左幾多年?

413 回覆
75 Like 182 Dislike
1 粒xeon gold 夠買好多粒M1
體位高難度少少啫
都入到嘅
XBox/PS都係封閉系統啦
咪一樣多game
問題係Intel重有好多cisc年代留落黎的歷史包袱
好似SMP, 陳年intel 指令集等, 呢幾樣都阻礙左x86-64更上一層樓
其實windows 一直都有arm insider version ....
windows 都等緊intel 出消費版
你係老細
你會揀一個成熟咗嘅平台
定係冒險?
唔只insider, Windows 10開始有official 的arm Version, Microsoft自己出部Surface Pro X直頭係行MSFT改少少的Snapdragon arm processor

https://www.tomshardware.com/reviews/microsoft-surface-pro-x

不過暫時只support 32bit x86的emulation, 所以無咩現代程式用到
對大部分人黎講要搵部追到m1既notebook真係好難
3070都萬幾蚊點開到最高
steam最多用家仲係1060果級gpu
淨係個keyboard已經唔掂
冇home同end制對打code狗黎講打code效率低左一半
1080p 60fps 仲係主流
幾千蚊嘅DIY PC已經做到
邊會同你買皮幾兩皮嘅Mac
市佔又點會高…
睇返今個月steam gpu stat

1060 1660 2060三隻都降左佔比, 俾AMD radeon graphics 食左
而家開始software發展會根據條Z型撚design
垃圾intel簡直阻礙人類發展
用Vim表示冇感
fn + left/right arrow
根本冇貨
touchbar without esc呢個黑歷史對vim用家提都唔好提
所以你可以收收皮先,三四年後真係唔同曬先出聲同再買都未遲。

而家買定賭三四年後唔使換電腦
on9我本身單手撳到既野而家要雙手撳仲要隔冇雷公咁遠 個arrow key又細到喊咁
alderlake 11月先完NDA有評測出, 連12代notebook pc都未有

根本呢個moment全部都係望住powerpoint鳩up
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞