到底我地比intel 撚左幾多年?

413 回覆
75 Like 182 Dislike
都無錯架。
所以話無理由為打機買Mac 到目前一都好啱,但對gaming 公司,「無打開機,但擁有能打機既電腦既人,會有興趣偶然係電腦打機」就係新市場。
農場想養雞定養牛唔係根據養牛定養雞平啲而決定
而係根據市場啲人鐘易食雞定食牛決定
Apple就好似chicken fill-a咁整到個好好食既雞堡咁但只係得雞賣
但其實可能好多人都鍾意同時食豬牛羊
處理私人嘢其實買M1 macbook Air都夠做有突
又涼又靜又慳電

以前用Intel Mac一開機個風扇已經fat fat聲
好簡單, 好多電腦計既數都係linear algebra來, 常用既有eigne, mkl, openblas呢類底層library, 好多算法都係基於呢d library去開發consumer級既軟件

呢堆library一日未support arm,build on top of呢d基礎軟件既software都好難轉會

其中一個常聽d既就係directx, 你諗下ms死都唔出arm版, d game廠/gamer都係繼續用x86
Youtuber 幫手做 marketing
你睇人數未知 大把人玩手機
多啲咪主機
唔係班電競燃 PC打機應該收哂皮
之前intel永久4核8線 on99
i7 1代出到7代都4核8線
starfield
12代又準備比人炒起
專業工作者 X
影視工作者 O

專業工程狗表示唔啱用
Between intel 新果個ceo都算係有遠見
Itanium fail左之後都算學到野
一上任就話公司點發展係software-defined
咁所有新嘢一開始都唔包生仔嘅
唔做又點知得唔得
我一直以為QSV係用igpu
關咩事
咁而家都打到機架啦根本
而家mac效能好低咩
而去到咁樣先出你game?
仲有個價錢,根本定位都唔係普通user啦
唔通佢地會用apple silicon比mkl performance咩

https://github.com/danielchalef/openblas-benchmark-m1#readme
顯示卡宜家咁貴
仲要成個毒撚咁用desktop
不如買部mac算
條女上黎都冇咁樣衰
總結下,果粉話mac打唔到機係用家問題,因為mac唔係用嚟打機,但係又會有廠因為佢地口中既多人用mac,去開mac gaming 既market
仲係Intel Mac緊
見到個SD卡槽好心動 效能係贈品
為左反apple 而撐intel 實係好好笑
intel 9 hea 左咁多年
比amd 搶desktop 市場
比apple 搶arm 市場
然後自己同牙膏廠合作

依家amd 同apple 各方面都超intel 咁多
突然話12代會超越到
姐係擺明之前撚緊用家啦
我都睇唔明佢d圖 不過佢係講除左red其他都係m1 max贏
唔關事
係冇乜大廠game 寫比mac os
而唔係硬件限制
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞