到底我地比intel 撚左幾多年?

413 回覆
75 Like 182 Dislike
留名學野
冇計,Rdna同cdna分哂家
分完design都唔係勁N記好多,唔知佢想點,反而Intel Xe行N記條路
inference 定training先
training
顯卡咁撚大產業。Dllm
係呀二穴仲可以屌埋屎眼
人哋都唔係target gamer使撚搞咁多嘢咩
CDNA1都係好重GCN5(Vega)影子,加返d matrix ops,多d shade engine同bandwidth

嚟緊11月有event 出MI200(CDNA2)應該先多d改動(MCM Chiplet design)
就好似RDNA1同2 IPC其實冇分別(唔計i-cache),但optmize circuit(ppw)都可以追返n記
唔否認係
但只反映amd cpu優勢在tsmc process
唔係r&d上
gvim?
利申vscode + vim extension
人地mit 仲有course 教vim
https://missing.csail.mit.edu/2020/editors/
無話唔係 咪話左真係唔知 on9
小朋友你觀察下大公司 ibank big 4 銀行啲server/desktop/laptop先啦不如
大學computer room lib lab etc. 你睇下有幾多係mac

係starbucks鳩坐果啲就有嘅
idog係咁on9

剪片m1快=apple勁
其他software唔support=developer廢 唔圍住apple轉就係佢地錯
不能認同
zen3唔換process IPC快到19%已經係x86 cpu近年極少見, tsmc process 都幫唔到zen3幾多
RDNA2又係,都係N7P但ppw反追Ampere
黎緊intel 10nm咪試下 12400對 5600x睇下6c12t 溫度效能囉
btw ampere係 samsung 8nm
用tsmc 7nm都打唔贏amd要反省下
??? 你翻工用windows關你放工用嘅私人電腦咩事?
你要自備電腦翻工定係放工要翻屋企OT咁撚慘?
首先 公司客唔係人?佢地買唔買mac?

其次進修唔洗?溫書做功課唔洗?做freelance唔洗??小朋友今年戒奶粉未??
你公司買咩關你撚事咩
你係公司咩
進修溫書做功課我咪叫你去睇下學生哥用mac定windows多囖
同你d槓精講野都哂鳩氣
咁我想買嚟比人知我用apple
又唔想買返嚟打唔到機得過擺字
話哂我讀緊書 好窮㗎嘛
公司客多定學生多呀 懵撚

你條柒頭皮去望下大學電腦室同lab電腦有幾多係mac囉 望下有咩軟件mac係run都run唔撚到 教育版都無呀

傻閪
macbook air 學生價都7xxx
打到機既gaming notebook 都係萬零

2部買晒咪得 型比你啲同學睇啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞