到底我地比intel 撚左幾多年?

413 回覆
75 Like 182 Dislike
雖然架構唔同。但贏左枱機。到底黎緊iMac pro會有幾癲?

https://youtu.be/1dOW2-1l-2U

你都識講架構唔同
話知你條撚30cm 但Z型, 屌唔到女就係屌唔到女
INTEL 都擠左幾年牙膏
係見amd 同apple 真係追撚過頭先至出alderlake
intel i9:日本人賓周
M1 Max: 黑人賓周
咁你要用黎打機,Mac 暫時未得,但如果廠商見有市場,過多三四年一定唔同曬~
岩呀,早兩年先係amd,上年係Apple。呢兩年係用家福音,但又難選擇左
mac一日無乜games,少人買。少人買,3A game廠唔出mac版games驚蝕本,無games,繼續少人買,無限loop
apple肯資助3A game廠開發mac版會好啲,或者學微軟咁,出自家3A大作,引人買
「intel牙膏」係衰唔加多啲核心,amd爭氣唔玩膠水多核之後就已經引發咗多核競爭

「intel製程」係「冇牙膏可唧」,落後、廢

Apple Silicon剪片勁係因為佢係soc,並非只係CPU,Apple Silicon有asic專門做影片encode/decode,而CPU只係做通用運算
淨係開app都快intel勁多
慳電、慳ram、讀取快
先進製程+客製arm架構+soc嘅uma優勢
全部缺一不可先做到Apple Silicon如今嘅科技爆發
apple控制到軟件生態
轉arm話轉就轉 要軟件開發商就佢
Intel強行轉arm應該俾人屌死
intel 一早有好撚多核心既u 啦
但係普遍人唔會買同用唔著
你比較緊橙同蘋果邊個好食D
true
要轉arm直情係軟件主導
根本唔到intel/amd/高通/三星等做CPU/SOC嘅話事
多核競爭=「消費級」CPU加核心數量 / 高階產品核心數量下放低階
佢地都曽經推過其他 CPU 架構 - 有邊個會記得佢地既 Itanium?

結果冇邊個 developer 理佢而最終收咗皮
3a原來微軟出架 真係唔知
age of empires 4唔知算唔算喎
M1自閉,慘在市佔又唔高,洗好多錢去移植隻game,結果唔多人買,咪碌柒
Win點都多人用
有乜問題,呢個又唔係學術研究。
你畀人問過鍾意食蘋果定橙未?你可以答兩樣都鍾意或唔鍾意,但唔會話「蘋果同橙無得比較」
公司機用緊xeon gold,16核32線程,一般消費者根本唔會買,板又要另外買先support
呢個比喻
即係M1吹到自己跑分有3080mobile
但掘礦效能廢
唔係唔轉得, 係啲人要求支援返x64咁囉, 今時今日都重有好多人用32bit app
咁有能力玩3A 遊戲既電腦市佔有幾多?好可能重少過mac.
如果用某種遊戲向既benchmark, 以而家mac m1 (先唔講pro/max) 既數字劃一條線,高過呢條線既PC 既市佔率可能低過mac m1/pro/max
apple一嘢就cut就32bit
好記得我個frd update咗mac os之後玩唔到l4d
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞