到底我地比intel 撚左幾多年?

413 回覆
75 Like 182 Dislike
咁貴一部電腦
一部淨係可以剪片睇片
一部仲可以打埋機+legacy program support
食多300w又點?
根本冇得比 一個蘋果一個橙
乜嘢呀
佢咩講咗資助囉

仲有MS 都有出唔少3A 驚
如果mac 可以裝返隻高性能graphic card先可以比較到

依家係單單講CPU 性能
TSM AAPL AMD yes !
你quote幅圖除左apple自己先有嘅prores hardware encode/decode其他都慢wo
冇咩點研究過 是但舉個例姐
唔係淨係打機,revit、3ds max果堆3d繪圖軟件都無mac版
intel粒U係萬用
呢D抽某幾樣apple u強項同人比, 就如你話unix好用過linux一樣, 收皮啦
慢慢打飛機
點解效能強就要連去打機方面?好多人都係用mac嘅效能去搵食
game檔案大主要係非實時CG(即係影片、如有)、高清texture
開始講cisc risc就知個post唔洗認真
發展到今時今日,兩間個界線一早好模糊無咩分別
部機超快但只用到黎剪下片咁
其實都幾反智,同砌部兩雞野電腦做文書野,開下EXCEL,WORD 差唔多
只係剪片?
Rosetta 2 轉譯損耗20%性能
見人玩魔獸世界3K都有百幾fps
盜墓者傻拉4K都係
仲有overwatch
制程你可以睇下linus講
簡單黎講其實intel制程上一向都追到
但由於制程並無工業標準,所以marketing部門想吹到幾細都得
intel新系列嘅名就係想解決制程命名問題
我唔反對呢個講法.
不過當無打開機既人,買左Mac m1黎用,呢個就係對game 公司可以開拓既市場空間。
Mac 市場佔整體pc 市場約8%, 快得過一般新Mac 既pc 電腦好可能佔少過8%。即係「打到機」既Mac 一兩年內會多過「打到機」既pc.
即係話game 公司要推出Mac 版大作既誘因大幅增加,而家Mac 可能無乜game, 但未來就唔係咁講。
即使係咁,大多數買Mac既都未必係「因為要打機而買Mac」,而係「原來自己部Mac都打到下機,買個game 玩下先」
你個圖1個macbook pro i9係2019嘅,咩gpu又冇提,攞黎比2021嘅m1 max,然後話intel撚你,大佬唔好咁顛啦,跟住個3090配咩u又冇提,比條毛咩。圖2仲好笑,就咁pc兩個字,話mac贏枱機,部枱機咩年份嘅又冇提,當你2021係嘅枱機,咁係贏i5-11400+內顯定贏5950X+3090先,打飛機唔係咁打架
efficacy vs efficiency
30cmZ型
當每邊一樣長都有10cm屌女呀
長過唔少兒登仔了
依家16k 剩係3090都唔夠比啦 貴到仆街
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞