到底我地比intel 撚左幾多年?

413 回覆
75 Like 182 Dislike
做多一個平台唔係雙倍成本,因為遊戲設計,圖像texture,marketing 等都可以分享。

而家既屏障係基本建設未完備,Game engine 未原生支援metal, 其他anti cheat 機制等係Mac未完備。
但你估unity steam 等會企係度唔做嘢?
iOS game 都有左咁耐,處理metal 既工程人力而經係度,有8%pc 市場backup, Mac games 爆發只係時間問題。
唔理同唔同架構啦
出到咁大再有software support就已經贏咗
intel大勢已去

利申 : 股民
拎住3090就打到機?
你話香港既工程撚係狗,阻礙社會進步,拖低apple形象,我同意
但係話埋外國既工程撚係狗我就唔同意啦人地都係靠creative嚟搵食既
數以億計嘅非洲人:唔著鞋
鞋廠A諗法:非洲人都唔著鞋,出嚟都冇非洲人買,唔出了
鞋廠B諗法:非洲人仲未著鞋,如果我sell到佢地肯買鞋著就fatfat

睇你點睇
MacBook Pro 係最強notebook
notebook同pc 係兩個定位
講完
全民剪片同rend圖
vulkan係支援用metal api back end

例如doom用vulkan
port去apple m1應該難道唔高

unity 同 unreal engine都支持vulkan
可惜大部分game廠都話唔支持vulkan
遊戲主要市場最大份既從來都唔係最高端果d
nvidia唔撚同你整arm driver你都係無得用
意思係intel好難做到革命性改變
但qsv encode出嚟quality冇gpu/cpu 咁好
唔知apple用encoder壓出料會點
我咁睇,arm base既macbook,會做放大版既休閒手遊類比人課金
3a大作唔搵錢好多年
Mac 玩到LOL就得啦
小朋友以為ms淨係得windows架咋
引發競爭(客觀事實)同好唔好(主觀諗法)有咩關係?
Z形點入?打橫個人?
你覺得個世界比錢砌中階或以上機黎打機的gamer多,定係重production但又想打機的mac user多
宜家係非洲政府本身就對鞋唔friendly

事實上你係要改變左非洲政府先

成個非洲既設計都係唔想人著鞋
毒撚無女
依轉咪就係d人拎住粒m1講到天下無敵
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞