到底我地比intel 撚左幾多年?

413 回覆
75 Like 182 Dislike
應該咁諗
係有雞先定有蛋先嘅問題
冇game就冇人會諗住買Mac打機
所以而家見到嘅Mac市佔入面仲要唔知有冇1成人係會打3A game
要肯定之後會有人為咗打機而買Mac,game廠先會敢出game

反而特登砌機去打機嘅人就好明顯係好多
Game廠又唔係有無限資源,如果Apple自己冇明顯support,點解要同你賭命
Apple fanboy真係
人地話資助或自己出呀
你講嘅自己出 同 佢話出自家3a 有咩分別 係資助咪講清楚資助 講唔清楚被人問都好正常
Apple 野同日本廢老一樣
「自閉」
前提係已經少人用
game 廠第一樣唔係睇你性能
而係睇個平台既市佔
多人用先大機會多啲人買黎玩
「好明顯係好多」有無數字?
唔好話3090 ,有2080, 1080以上既電腦(非礦機,我唔當果d會打機)有幾多?同m1 系電腦比較如何?(macbook + Mac mini + iMac)

對Mac用家黎講,當然而家買Mac 唔係為打機,但m1系 Mac 既數量就擴大左「打到機」電腦數目,擴大左gaming 市場增長空間。
MAC support 到既game 少到咁
個trend 都已經好明顯
另外一樣好撚重要既係
PC 平台可以畀用家customization
Apple 自家研發既Chipset, 夠唔夠膽開放出黎?
Apple 淨係Mfi/lightning 都玩撚殘科技工程界
講到依家都未有講CISC同RISC嘅問題就知呢個post唔洗咁認真
RISC基本上係用少數指令做解碼 但一到好複雜嘅program就會搞到個檔好大 例如一隻50GB嘅GAME 移去RISC可能要150GB 可能再多啲 檔大代表用嘅RAM都多咗
CISC處理器可以解碼複雜啲嘅指令 所以用一行字可以解釋到RISC可能幾行先解釋到嘅野 但係因為要處理呢堆指令 搞到CPU本身會用多咗電同埋要有更多decoder

製程係另一個問題 intel做唔到咁細
不過2023 intel 好似拎到首批ASML新型EUV光刻機
到時再睇吓點

利申:鳩UP
你估人人都打機咩
M1個架構multi core性能係低好多,只有做single core野時性能效果先出到黎,注定只係用黎整下片執下相
其實game 既size 主要來自graphic asset, code 只係小部份
世間無乜程序要幾十GB binary code.
你係咪掉轉左黎講?
要打機要等蘋果肯開放返個 eGPU 先得,TB4 入就用 eGPU 直出。
咪就係
mac機睇到咸片打到飛機 仲緊要
macbook pro 既定位從來都係唔係gaming
成班走去屌macbook 打機廢 無優化 無game玩
一直都係target專業工作者 生產力工具呀

我要打機買macbook 做乜春呀 最平個部都16k 3090我都買到啦 成班連登仔都弱智 有咩好比較
點解一定要開嚟打機

打機買返PC啦
玩Apple Arcade咪算囉
會唔會macos裝parallels用windows打機仲快過係pc打機?
係連登你想搵依種high level 知識討論
咁又真係幾難
apple M1 係剪片勁, 但都只係剪片, 所以佢推咁多年都仲係講緊剪片, 你老味, 你估人人都係youtuber 咩,剪片以外全廢, 勁多software 唔support
要比較硬件實力
gaming好多時都係一個好客觀既準則
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞