到底我地比intel 撚左幾多年?

413 回覆
75 Like 182 Dislike

望撚清楚啦 學生學生
遲咁耐先出,咁都打唔贏就真係要反醒下,amd都準備定v-cache,係唔知幾時有
唔係CDNA performance問題,係RDNA唔通用淨打機呢下on9,Xe 同N記都係GPGPU,一個架構兩邊用,所以唔知A記搞乜鬼,下下有錢買instinct咩
個architecture係勁就唔駛贏得果少少啦
v-cache又係tsmc technology
amd freerider黎
咁其實apple都係無5nm佢鬼塞到咁多transistor落去,多I/A double
咁intel 個P. V.都freeride tsm N5,Xe freeride N6啦係咪
Intel 7產能夠嘅話點會外判

ADL遲成年先出,快唔過zen3講唔過去,人地讓左成年,RKL跟本係硬夾撐住market先推出嚟, 將Willow Cove backport落14nm都唔夠打(除左avx512)
我冇話唔係
由一開始我就係話intel architecture勁啲
amd r&d廢
Xe其實都有分gaming同HPC,HPC會多左matrix core個d block.

GA100同GA10X都唔同,前者谷哂落FP64, gamimg根本唔洗FP64,不過nv有cuda
出年時間冇錯開應該係zen4(N5) vs Raptor lake(Inte 4)

Amd zen開始不是省油的燈, 佢r&d廢 /produc廢點會做到條靚數,有興趣可以再睇下anandtech最近個訪問
raptor lake仲係intel 10nm...
n有cuda,i有oneapi,希望就hpg都行到啦,a個rocm就應該唔會整rdna support la
雖然話塞其實間間都塞到
但Apple以外既係冇辦法控制到成本,所以冇辦法咁玩

你叫IA賣貴成倍你話佢地玩唔玩
呢個真係唔知
其實個人覺得Intel最大問題係佢 backward compatibility > all
搞到個架構轉唔到
新出Alder Lake都開始大改但會有舊軟件同Game兼容唔到
Ceo啱先講完Intel 4 2022出,咁可能佢同人代工啦
真係唔明 maya出到mac 版 Autodesk唔撚出mac 版 3dsmax。autocad有mac版就係唔出revit . 似玩鳩d mac用戶 d軟件有一半無一半. 仆街公司
呢個channel 正
我見唔知reddit定係邊度有人講過revit個底係針對windows開發,話佢唔想dum錢重頭開始整個mac版喎
作為mac機用家我真係覺得被人玩一鑊,revit對我好重要
屌你咁我買私人電腦咪就係用黎打機/睇劇/上網囉,
每個人都要做剪片/執相/做音樂
又比人屌你買macbook做咩要諗用返工軟件架啦
d on9仔以為revit, 3ds max呢d軟件淨係返工先要用
同一道理,每個人都要玩PC game咩
淨係睇網頁聽歌睇片 有人覺得用Mac舒服過Windows
又afford得起 咁買Mac有咩問題?

一句講曬 啱用 買得起 咪買囉
比嚟比去有乜意思
啱呀,所以一律建議買MacBook air
其實同高通soc唔會贏到Apple一樣

高通只係賣soc,soc太貴就少咗人買,旗艦soc由成皮嘅電話到3000蚊嘅機都會用到

而Apple silicon嘅成本可以成部機攤分,soc本身唔使單獨計利潤/銷量
真係好爽
唔洗係咁吹我update windows
一打開即著機
我玩左咁多年red hat都唔知有咩分別
求教學
未聽過有公司會買mac
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞