到底我地比intel 撚左幾多年?

413 回覆
75 Like 182 Dislike

Apple應該資助啲工程軟件開發Mac版先
因為intel都有video encode/decoder,問題係d軟件廠有無用intel果套solution
日日係度M1 M1
等到冬天你班仆街就知死
PC用家有最TOP既顯卡都佔少數啦
求期用部幾千蚊打機佔最多
仲要人買部MAC黎打
要打機既比得起呢個錢,去砌部勁野咩都打到唔好
仲用mac黎打
ProRes hardware encode/decoder,比呢樣先最無恥,其他I/A/N跟本無可能囉到license加
到時IT狗繼續fatfat
今代想換
xeon個單核peak performance同ram速度又慢過i9, 連登仔淨係識打機點會睇得上
個個部macbook用黎打飛機,見到又裝返個windows入去
工程狗不配用Apple
拖低晒成個Apple形象
只有做Creative嘅先係專業人士
真 攬住部15吋 i9準備過暖鼻笠冬天
唔support mac既一律當打機
其實「買得起X點解唔買埋Y 」係錯誤邏輯
畀得起錢買Benz 做乜唔買多部寶馬
畀得起錢買樓做乜唔買多個車位
買得起一個4K mon 做乜唔買夠dual 4k

唔係人人生命中既priority 都係打機,呢d只係nice to have.
intel quicksync都好多software支援,無記錯三廠個hardware decode應該都係跟directx整,但就無可能落到prores加速啦因為license要問apple囉
可唔可以講多少少 2者有咩分別同影響?

jm9
咪係 我部MacBook pro 都係處理私事睇下片 興趣玩下執相執片咁
屋企做野好多時都迫住用翻win 機
呢個問題同拎apple silicon同google tpu去比tensorflow performance一樣咁無謂

不過係大部份人都唔會掂tensorflow, 好多prosumer grade youtuber會剪片, 所以先會放大左呢個廣告效應

套benchmark favor某粒chipset佢地係唔會專登提
剪賓周可能仲多人
用arm唔代表勁
班傻鳩係咪唔知道ms癲到成間bethesda買撚左
RTX3090: 連登仔條30cm賓周
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞