到底我地比intel 撚左幾多年?

413 回覆
75 Like 182 Dislike
notebook來講合理既, 係arrow key可以做返大d

mac mini可以接返青軸來用, 無呢個問題
vim真係傻田閪先用
gui年代仲要用console野虐待自己
LPDDR5技術要求冇HBM咁高,同埋apple擺明係想慳位啦,一粒128bit成本一定高過分4/8粒
睇直播 同一隻驚已經見到AMD好過INTEL I9
呢到啲人講到mac冇得轉esc 制咁
呢兩年開始越嚟越多跨平台app game
不過仲未有高質嘢
垃圾咪又係搵錢,洗咩咁高質
sapphire rapid真係好想知AI性能去到咩gpu水平, 佢個密度高撚過nvidia好多, code又唔使點改, data center AI首選
下年等apple 再調整desktop M"X" clip 班友都係一樣會話打唔到有乜用
成個討論嘅重點其實係一班唔鍾意Apple/覺得Apple廢嘅人唔明點解MacBook咁多人買
MacBook Pro 係最強notebook
notebook同pc 係兩個定位
講完
對大部分人黎講要搵部追到m1既notebook真係好難
下年等apple 再調整desktop M"X" clip 班友都係一樣會話打唔到有乜用
desktop無左電力限制會揀AMD多d
3年內Windows Notebook市場會被ARM架構取代,Intelx86等食屎
所以mac 勁到可以模擬宇宙都唔會多人特登買黎打機(代替pc)
咁有能力玩3A嘅mac又有幾多?你估個個肯比幾萬去買有獨顯mac or m1 max, 大部份咪又系買最平嗰幾個款而且幾本吾會有人買mac動機系打機,可想而知好少廠商會為mac平台推3A
我而家都俾佢啲股票撚緊
淨係打機洗鬼用到十幾核咩
steam monthly active user 120M, mac大概係100M

當然steam唔係個個玩3A
有睇佢新u就知唔使驚
你咁講我直頭可以再駁另一個keyboard添啦
Why?冇個粒制都可以改到有
以前intel仲太年輕玩moore's law係咁堆frequency
結果俾amd超車, 係後尾出conroe一野打沉amd迷失十年
我極度相信今次intel都會打沉amd
14nm磨足6代純粹比機會amd追廢事俾人告monopoly
喺terminal做緊嘢,如果只係打幾句文字,我真係廢事switch 去gui editor再去directory tree搵個file出嚟改,撳得嚟我用vi都做完十世
我講緊打code喎
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞