到底我地比intel 撚左幾多年?

413 回覆
75 Like 182 Dislike
睇你個Z個角度
中間個斜直身少少就入到
本身10nm/Intel柒 拖左幾耐先出到(desktop)
而家仲要唔俾nvidia買arm 買到嘅話可能幫吓你整嘅
條女痛到唔撚比你屌
依家係非洲政府唔想人着鞋
實際行 apps 係咪咁勁先
所以咪就係有A同B嘅分別
同樣都係新/難攻/前境不明嘅market
A覺得煩/冇用/攻嚟都哂氣所以唔做
B覺得如果嘗試做而做到就發達

兩個都冇錯
其實有冇人知道M1 Max GPU幾多TFlops
係唔想支持啫,如果賺到錢,個個仆倒去支持啦。所以apple要開發遊戲呢一塊,點都要自己帶頭,資助/ 收購 games廠,開發mac獨佔3a 大作
我覺得係apple 撚 ifan 多d
之前仲講緊砌機行mac 既黑蘋果機
效果又平又快過以前既imac pro
B唔一定係發達
有可能蝕死
一早轉左AMD,無俾佢撚十年八年
其實nvidia內部有arm driver,係唔放俾你用
最主要原因係Apple 無需妥協,可以將RAM 直接塞入CPU package 入面。Intel 都有做類似嘅嘢㗎,但只係用喺一啲超高性能嘅server 入面,仲要未出
https://www.tweaktown.com/news/78666/intels-new-sapphire-rapids-cpu-pcie-5-0-tech-64gb-of-hbm2e-memory/index.html
仲未追到落後一代 仲未計N5P
大又唔代表好
係㗎
所以都係睇有冇廠願意take risk
點解會有廠咁傻仔
問下呢啲大廠幾時先肯起desktop 上面全面轉用arm clip 先

某國日日講要減碳 你班仆街越出越耗功率
希望audit 界用到
下 設計M1個班人咪又係用Linux+x86
用Mac 都唔一定係重production, 可以係developer ,可以單純係文書機。但最low end 既m1文書機,性能都追近早兩三年既Gaming notebook.
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞