Samsung Galaxy 集中討論區(152) 10.20 Unpacked Part 2 白卡已死

1001 回覆
10 Like 2 Dislike
s21邊度買平,8+256黑色周圍都無貨
定係等s22好啲
豐澤咪有
官網都有 不過貴少少
你用咩機?
話說有巴打都睇緊sdc
開始對三叔無期望

處理器不論用Snapdragon定係Exynos都追唔上Apple Bionic

講mon,無錯Dynamic Amoled係顯示上可能係業界最好嘅mon,但對我嚟講唔係一個大賣點,無感

耗電問題由S10到而家都好似無點理
S21U用咗LTPO+5000大電叫做勉強追返近iPhone

影相開始無特色,Night Mode太油畫
拍片叫合格

我喜歡One UI嘅自訂性,無奈animation真係無得同iOS比,間中就framedrop lag一兩下,直頭要快去改善

今年S21價錢係平啲,但6.2”閹Ram&SD& haptic feedback &物料

我好少咁長篇大論,只可以講好自為之,消費者同fans唔係傻,無可能忍你咁多次

大家會話Apple無新意又悶又貴,但人地起碼minor嘢真係做得好好,售後又好得多,門面功夫做足先

或者我要求太多
CPU要睇嚟緊同AMD合作嘅新U會唔會有明顯進步, 聽講GPU個架構會同PS5一樣支援光追
個芒仍然係最靚, 成日睇片嘅人會覺得好正
耗電問題的確係要改善, 但現階段細Flagship係冇可能做到核電
影相方面三星應該都係會繼續主打遠攝(100倍zoom)嘅畫質
至於One UI lag, 其實我用咗S20+年幾真係唔太覺有lag可能我木眼

現階段我對三星最大嘅期望係想佢努力帶起摺機個潮流然後搶返Apple瞓喺度贏緊嘅高階機市場. 至於長遠希望就係三星同Google合作嘅新OS快啲推出.
有你老母
賣5800
S21u
Apple bionic係針對自己系統同硬件設計,唔同snapdragon要照顧晒咁多其他driver。vendor整嘅功能又未必可以最佳化。呢樣好難追求除非exynos突然間崛起

耗電高就真係歸咎於OneUI未最佳化。新版本android kernel CPU governor全部用schedutil (snapdragon機型), 轉ondemand慳電啲就會慢少少,又唔係慳得多

night mode影相如果你同返apple比嘅話唔會咁失望。foxfort寫嘅lumi算法(要jailbreak)同NeuralCam嘅neural算法(唔使jailbreak)影出嚟嘅night mode都屌打iOS原生。只要唔好似隔離咁做得衰過業餘,其實都收貨

iOS嘅animation順啲係system response嘅優勢,我用iPhone 8同X(A11 devices)有時喺springboard swipe得快一樣會有framedrop

閹RAM呢樣我都唔收貨
呢啲位唔cut cost嘅話舊客會買得開心好多
生客都大啲購買意欲
真係唔撚明三叔想點

機身物料嗰啲我反而冇乜所謂,反正都戴case,最緊要internal散熱做好就夠

整體嚟講都係唔太滿意,所以仲用緊S10冇轉機。如果S22都仲係咁樣嘅話就刷lineageos繼續用
🎤嚴重似情侶講分手

粒u有apple嘅利潤前景或有政府泵水就可能去燒錢大搞下去追嘅,呢家製程唔炒車arm真進步下我都已經滿足

電量你望返非支那環境下嘅An機都應該唔洗對三星失望,要同apple比就主要都係個cpu關係啦,能效,細核,再玩埋80hz

動畫唔loop多次講

night mode已經係好個堆
我星期日登記
星期一收到電郵
1. CPU都效能過剩啦
2. 等oneUI 4.0啦,不過始終Android底

https://youtu.be/rTW7ec7UNJA
結果s20+俾人掃晒自己無買到
等下星期三會唔會有先
相機體驗就好壞參半
畢竟 Z Fold3 嗰幾粒鏡頭影出嚟啲質素都麻麻
但係起碼可以一嘢 zoom 到尾,唔係好似 Sony 扮換鏡噉要逐個焦距轉
主鏡用IMX555 1/1.7" 1.8um都唔差啦
如果比埋個MON, PRO-I細好撚多添, 特別係睇16:9片
一切都係等S22U做化
佢嗰粒 2x tele 白平衡有時會偏冷,畫質亦不如 S21 Ultra 粒 3x tele

部s21u由星期一中午充爆到而家都仲有兩成電
換電咪得
佢主打係大MON摺機, 本身個MON已經用左好多位
你想要全透明定透明底
全透明殼條邊係TPU,spigen啲料黃得慢但係用耐始終都會黃
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞