[硬件撚]討論硬件知識、砌機LIST、解答問題集中帖(283) 睇#1

1001 回覆
4 Like 2 Dislike
加ram用ssd
放心喎,12代intel 最高階一定贏AMD Ryzen 5950x,話哂都行ddr5 ,不過睇你想唔想等姐同貨貴
你用緊單條?加多條同款會係你最平選擇.
點解會想用其他款
打開機箱睇
買條SSD黎裝window, 你會發現新世界
ram你本身用單條? 用緊咩牌子牌型號
4年前好新啫
搵下就有
用thaiphoon burner
麻煩各位師兄 呢個list仲有冇得執

CPU: AMD RYZEN 5 5600G
CPU Cooling: Noctua NH L9i
GPU: /
MB: ROG Strix B550-I
RAM: 8G *2 DDR 4 3200MHz
SSD: M.2 SSD 500GB + 1TB
PSU: (Case included)
CASE: Inwin B1

主要想砌B1 貪佢方便 細細舊
幾得意,mini pc咁
最近update左bios?
都有可能係ram出事
部機用得正正常常, 無update硬件的話, 唔太需要update bios
想請教吓大家平時點清塵? 上網睇咗啲資料話底板好易比手嘅靜電搞死,好彩未用靜電除塵紙去抹

想向大家請教吓有無咩安全又乾淨方法,唔該晒
點解最近啲廠機好似同自己砌差唔多價
好多年無換機 唔熟行情
用手摸case
顯示卡貴咗 廠機有原價卡
但廠機底板散熱都cut料
想問問宜家砌機個windows 仲係唔係OEM 版?

去官網定鋪頭買就得? 用開notebook 想砌部mini 機俾屋企人。

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞