[硬件撚]討論硬件知識、砌機LIST、解答問題集中帖(283) 睇#1

1001 回覆
4 Like 2 Dislike
利民已放棄
曾都有幾把c12 但太廢都係不了

我認得你條仆街啦 專反我二嘅
有錢嘅咪支持下連登認證嘅舖頭(雖然人哋利潤最少食你兩三成),我呢啲窮J 砌機都要周圍格價冇計
CPU
- Intel® Core™ Rocket Lake i5-11400 Processor 2.60 GHz Cache 6 Core 12 Thread LGA1200 【限購貨品】 $1839
主機板
- Asus PRIME B550M-A M.ATX $880 SALES
RAM
- G.SKILL DDR4 Value Series DDR4 2666MHz 8GB (1x8GB) Ram $305
- G.SKILL DDR4 Value Series DDR4 2666MHz 8GB (1x8GB) Ram $305
火牛
- FSP HYDRO PRO 600W 80Plus Bronze PSU $399
HDD
- WD Blue WD10EZEX 1TB 7200rpm 64MB 3.5 Inch HDD $305
SSD
- Kingston A2000 500GB PCIe NVMe M.2 SSD $549
機箱
- Aerocool Aero-300 Window ATX Case $359
散熱
- Be Quiet! PURE ROCK SLIM 2 CPU Cooler $249

總額: $5270

文書機 唔打機 依個List 有冇問題? 6k budget
最近入手左張3080ti 本身用緊2700x +c7h
打機果陣發覺張卡比u拖慢曬 好多時都只係行70幾到80幾%
諗緊好唔好升老母板bios 換粒5600x落去頂翻陣
巴打們有乜睇法
有咩好問
Bottleneck咪換
驚x470 用5000u會有好多小毛病 上網又唔見太多人咁玩
捨得入手3080ti,但係唔捨得換主板,U
咩邏輯嚟
有咪換埋塊板
先65w tdp有咩好驚
頂住先姐 見出年都出zen4 ddr5
畫質有ultra開晒ultra
反鋸齒有咁高開咁高
光追有咁高開咁高
DLSS有都唔開
等gpu做到有氣冇埞抖 cpu咪唔會bottleneck囉
咁你下個月直接出12900K 加Z690吧啦
板加u應該過萬
都係一個好提議
第一次見desktop有artifact有下冇下, reboot一次部機暫時冇事, 新NV driver問題?
睇你點用
唔使玩啲咩game 淨係文書梗係ok
3a大作/要開靚畫質 用呢啲件可能食力啲囉
差唔多.都唔算貴.頂級機呢個價錢嬴到全世界99.8% 家用電腦
應該都幾肯定,intel 一定唔會咁柒,出隻新產品仲廢過人哋上年嘅舊產品。出黎比人打臉咩。
其實以現時技術,出隻勁好多嘅都仲得,不過呢啲爛鬼廠商為咗賺錢喺度擠牙膏咋嘛
好似11代啱啱柒完
想問下打機鎖死144fps係咪會好啲?
定係唔洗理佢,由得張顯示卡使用率高
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞